Grandis Techniczne - Grandis
avenged7fold - 27-06-2015, 17:35 Temat postu: Grandis Przymierzam się do kupna Grandisa. Chciałbym się ogółem spytać na co uważać przy kupnie, co sprawdzić itp. Chciałbym też zaczerpnąć opinii na temat skrzyni biegów, a mianowicie lepiej wybrać manual czy automat? które jest trwalsze? Jak z regulacją zaworów (będzie gaz)
gołąb - 27-06-2015, 19:10
Cześć. Grandis w benzynie jest naprawdę ok. Nie ma zbytnio konkretnych słabych punktów. No może łożyska na skrzyni biegów w manualu, ale po ich wymianie latasz dalej. (obiawia się to takim chrzękotaniem przy puszczonym pedale sprzęgła) . Zawory będziesz przy gazie musiaĺ regulować pewnie co 30 dychy. To druga powiedzmy przypadłość, bo jak na czas nie zrobisz mogą się podeprzeć i głowica do roboty.
Co do skrzyni, to celowo wybrałem manual, bo automat sporo spowalnia to auto ( jeździłem przed kupnem jednym i drugim , ale i katalogowo zapis jest ,że prawie 2 s. na niekorzyść automatu), do tego automat pali również sporo więcej (jak wynika z wpisów forumowiczów), jednak jest to świetna skrzynia automatyczna (invecs ...poczytaj). Mimo swojej " małej" bolączki uważam że dobrze zrobiłem kupując manuala (naprwdę przy takiej niewielkiej mocy Grandisa i sporej wadze automat to muł).
Po za tym świetne,trwałe, duże, nienafaszerowane zbytnio elektroniką i nietuzinkowe auto ( co w tym segmencie uważam za rzadkość.
|
|
|