To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - [Z34A 1.3] colt cz 2009r. po wypadku nie kreci rozrusznikiem

bromal - 05-07-2015, 13:29
Temat postu: [Z34A 1.3] colt cz 2009r. po wypadku nie kreci rozrusznikiem
witam, mam następujący problem z moim coltem, po wypadku (tj. wystrzelone poduszki itd)
samochód nie odpala, nawet nie kreci rozrusznikiem, po przekreceniu kluczyka kontrolki swieca, rozrusznik nie kreci, natomiast kreci się caly czas wentylator, dodam jeszcze że cały czas po przekreceniu kluczyka pali jeden bezpiecznik.

Znajomy elektronik stwierdził uwalone ecu, kupiłem drugie ecu, przelutował immo ze starego do nowego kompa, objawy nadal te same, posprawdzałem instalacje i po prostu rozłożyłem rece, nie mam wiecej pomysłów, może ktoś z forum miał podobny przypadek? gdzie szukać przyczyny - możliwe że komputer który kupiłem jest również uwalony?

robertdg - 05-07-2015, 15:33

Wypadałoby zrobić diagnostyke ECU gdyż uruchomienie wentylatora po załaczeniu zapłonu świadczy o uszkodzenia jakiegoś elementu osprzętu silnika, co do braku rozruchu wypadałoby sprawdzić czy do rozrusznika dochodżą odpowiednie sygnały
apg2312 - 05-07-2015, 16:22

W Passacie miałem czujnik uderzeniowy (wstrząsowy)
http://www.v10.pl/Wylaczn...iego,77689.html
W Misiach też chyba coś takiego powinno być ? Ale on raczej odcina tylko pompę paliwową, chyba, że są jeszcze jakieś inne patenty.

bromal - 05-07-2015, 19:20

robertdg napisał/a:
Wypadałoby zrobić diagnostyke ECU gdyż uruchomienie wentylatora po załaczeniu zapłonu świadczy o uszkodzenia jakiegoś elementu osprzętu silnika, co do braku rozruchu wypadałoby sprawdzić czy do rozrusznika dochodżą odpowiednie sygnały

probowalismy delphi sie polaczyc, laczy sie ze wszystkim oprocz silnika

[ Dodano: 06-07-2015, 00:14 ]
nie mogę spać przez ten samochód, nie daje mi spokoju, właśnie pobrałem instrukcję obsługi i sprawdziłem na schemacie który bezpiecznik mi pali, więc pali ciągle bezpiecznik nr 39 "cewka zapłonowa (pojazd z silnikami benzynowymi). Możliwe, że jest uwalona któraś z cewek i blokuje kompa ( a co za tym idzie rozrusznik) i przez to wchodzi w tryb awaryjny i kręci wentylatorem? czy zaczynam zmyślać niestworzone historie..

Hubeeert - 06-07-2015, 16:24

Nie kombinuj tylko podepnij pod komputer diagnostyczny.
bromal - 06-07-2015, 23:11

Podłączyłem dzisiaj ponownie delphi ds150s i tak jak wcześniej nie łączy się w ogl z silnikiem, natomiast z innymi podzespołami tak, prześle kilka screenów, może to przedstawi lepszy obraz sytuacji: http://zapisz.net/gal.php?id=559aee3c49d56
Hubeeert - 07-07-2015, 09:52

bromal napisał/a:
tak jak wcześniej nie łączy się w ogl z silnikiem,

Szukaj w zasilaniu ECU silnika bo na razie jest on martwy/nie dostaje napięcia.

bromal - 07-07-2015, 11:06

A czy aby na pewno cz3 nie ma jakiejs wstrzasowki? Mozliwe ze komputer ktory kupilem jest rowniez uwalony?
Hubeeert - 07-07-2015, 11:15

Przecież na Forum jest do ściągnięcia service manual do Twojego samochodu... http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3445

[ Dodano: 07-07-2015, 11:22 ]
13B - tam szukaj

[ Dodano: 07-07-2015, 11:28 ]
Natomiast odpowiedz mi na ważne pytanie - lewa strona była uszkodzona? Jeżeli tak, to jest duża szansa na to, że faktycznie uwalone było ECU, natomiast w tych samochodach się nie przelutowuje immobilizera tylko koduje kluczyki za pomocą MUT3...

Masz też obecne problemy z CANem. Generalnie obstawiam, że masz do przejrzenia elektrykę w samochodzie i obawiam się, że czeka Cie zakup ECU silnika.

bromal - 07-07-2015, 14:44

tak w lewą, dlatego też pierwsze na co padlo to na wymiane ecu, co prawda komputer nie byl roztrzaskany dostal troszkę w dolną kostkę, więc dlatego kupiłem drugi i nadal to samo
Hubeeert - 07-07-2015, 14:53

Żeby zagadał na ECU musi je widzieć a tu bez MUTa sie nie obejdzie.
Kwasek1234 - 29-09-2015, 23:04

Witam, czy problem został rozwiązany borykam się z takim samym problem byłbym wdzięczny jak by ktoś kto to naprawił udzielił mi wskazówek.