Pajero II - [3.5 V6] Nierówna praca silnika na zimnym
karczu - 07-07-2015, 01:25 Temat postu: [3.5 V6] Nierówna praca silnika na zimnym Siemanko
To jest mój pierwszy temat na tym forum. Sprawa jest następująca... Po odpaleniu auta na zimnym silniku chodzi on nierówno przez kilka chwil, po jakimś czasie i lekkim przegazowaniu robi się już wszystko unormowane.
Auto świeżo po wymianie świec, więc to odpada na pewno.
Moje podejrzenia to ssanie lub może obroty silnika do regulacji, ale to troszkę błądzenie.
Macie jakieś propozycje co to może być i co powinienem sprawdzić?
Auto to Mitsubishi Pajero II, silnik 3.5 litra benzyna, bez gazu
zbyszekm2 - 07-07-2015, 10:27
sprawdź układ paliwowy, a najbardziej ssak w zbiorniku paliwa.
karczu - 14-02-2016, 14:20
Przyczyna prozaiczna... Wywalony był egr, który to w jakiś sposób odpowiada także za ssanie, którego po prostu teraz nie było
Sprawę rozwiązaliśmy w dość prosty sposób - zrobiliśmy pokrętło od obrotów, czyli ręczne ssanie. Jak auta dłuższy czas nie odpalałem, to przekręcam sobie pokrętłem pod kierownicą, które to zwiększa mi obroty. Po chwili od odpalenia przekręcam na standardowe obroty. Fajny i wygodny patent, problemów z odpalaniem już brak i zero kombinacji
Slaw - 14-02-2016, 15:53
sprawdz jeszcze silnik krokowy
karczu - 14-02-2016, 23:30
Silnik krokowy był wymieniany
Bartek - 15-02-2016, 08:18
Co nie znaczy, że sprawnie działa - często padający silniczek "ciągnie" za sobą uszkodzenie elementu wykonawczego w ECU
Slaw - 15-02-2016, 19:00
krokowy jeszcze trzeba pomierzyć bo wymiana na drugi nie zawsze pomaga a pewnie wstawiłeś używany
|
|
|