To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Którędy nad morze ze Śląska !?

drexvs - 09-07-2015, 12:08
Temat postu: Którędy nad morze ze Śląska !?
Panowie i Panie. Doradźcie którędy najlepiej jechać? Tak aby nie nakładać za dużo kilometrów i nie pchać się w gminne fotoradary.. Macie jakieś swoje utarte najlepsze szlaki ?
Okolice Kołobrzegu. Pordóż planuje nocą. Pchać się na A1 do samego Gdańska a potem na Koszalin ? Czy jechać drogami drugorzędnymi przez wioski?

Hubeeert - 09-07-2015, 12:35

A1 do Grudziądza -> Świecie -> Tuchola -> Chojnice -> Człuchów -> Biały Bór -> Koszalin -> Kołobrzeg.

Poza autostradą zwalniasz wszędzie gdzie widzisz znaczek z aparatem.

Tą trasą zawsze jeżdżę do Koszalina. Do Kołobrzegu masz wtedy jeszcze 40 km.

drexvs - 09-07-2015, 13:05

Ale patrząc po googlach lipnie wyglądają tamte drogi i tereny. Boje się też aby nie zaliczyć jakiejś skocznej sarenki
Hubeeert - 09-07-2015, 14:17

To najlepsza droga. Wolisz wąskie i dziurawe gminne? Twój wybór.
brylekVFR - 09-07-2015, 15:19

Od Grudziądza jest w miarę droga, trzeba tylko uważać na fotki z wakacji. Ja zawsze do Kołobrzegu jeżdżę tą droga,
Tomii - 09-07-2015, 15:55

A ja bym jechał A4 na Legnicę, Zielona Góra, Gorzów, Szczecin i dalej.
mjsystem - 09-07-2015, 16:01

Hubeeert napisał/a:
A1 do Grudziądza -> Świecie -> Tuchola -> Chojnice -> Człuchów -> Biały Bór -> Koszalin -> Kołobrzeg.
Dokładnie. Jako były mieszkaniec okolic Świecia, potwierdzam, wszyscy tamtędy jeżdżą. Tylko jedyna wada: wszyscy, więc licz się z dużym natężeniem ruchu. Pozostaje Ci wyjechać z A1 w Nowych Marzach przed 4 rano, wtedy masz spokój i do Kołobrzegu dotrzesz w miarę rano. Potem to już masakra, szczególnie w weekendy. No i uważaj w Tucholi, tam nawet przyczepki łapią zdjęcia z fotoradarów. 8)
apg2312 - 09-07-2015, 17:59

Tomii napisał/a:
A ja bym jechał A4 na Legnicę, Zielona Góra, Gorzów, Szczecin i dalej.

Popieram. Najdłuższa (724 km), ale najszybsza, szczególnie w nocy.
http://mapy.interia.pl/di...,0,0,normal.day
Po drodze fajnie widać pewien posąg w Świebodzinie ;)

Tu inna konfiguracja, i są 3 trasy do wyboru :
Można dodawać punkty, i stworzyć swoją trasę.

Tomii - 09-07-2015, 18:43

I drogi jeszcze proste jak stół, oprócz kawałka przed Gorzowem W. i płyt koło Szczecina. Na zachodnie wybrzeże tylko ta droga.
apg2312 - 09-07-2015, 18:53

Tomii napisał/a:
I drogi jeszcze proste jak stół, oprócz kawałka przed Gorzowem W.

Zawsze można lecieć A4, potem A18 do Olszyny, przekroczyć granicę i jechać do Szczecina po niemieckiej stronie :)

Wybrałem kiedyś tą trasę, jadąc pod Szczecin do Chojny. Była to zima, w Polsce drogi były białe, po niemieckiej stronie zrobiły się czarne...

Tomii - 09-07-2015, 19:52

apg2312 napisał/a:

Wybrałem kiedyś tą trasę, jadąc pod Szczecin do Chojny. Była to zima, w Polsce drogi były białe, po niemieckiej stronie zrobiły się czarne...

to już trochę przesada jak dla mnie ;)

Hornet - 09-07-2015, 21:54

drexvs napisał/a:
Pchać się na A1 do samego Gdańska a potem na Koszalin ?

To zdecydowanie odradzam. Obwodnica 3city może się korkować o każdej porze dnia i nocy, po zjeździe z obwodnicy ruch tamują kierujący się na Hel. Na 6-tce tłoczno może nie jest, ale pełno wiosek i można się naciąć na fotografów :P
drexvs napisał/a:
Boje się też aby nie zaliczyć jakiejś skocznej sarenki

Jak masz pecha, to i na autostradzie trafisz, szczególnie nocą.

Obywatel - 10-07-2015, 17:50

drexvs napisał/a:
Pchać się na A1 do samego Gdańska a potem na Koszalin ?

A nigdy w życiu :shock: Jazda autostradami nie daje żadnych oszczędności - ani czasowych, ani finansowych - kolejki na bramkach, nadkładanie odległości i w dodatku wyższe zużycie paliwa na skutek wyższych prędkości.

Ostatnimi czasy robię tak - wpisuję punkt początkowy i docelowy w mapach google:
https://www.google.pl/map...1b1!2b1!3b1!3e0

Wybieram najkrótszą trasę i ewentualnie ją modyfikuję we współpracy z nawigacją - czasami jest to konieczne bo mapy Google lubią poprowadzić np. przez drogę gruntową :P

No więc racjonalizuję trasę odfiltrowując ją z różnych hardcore'ów poprzez ustalenie listy punktów pośrednich. Zazwyczaj nie wychodzi mi trasa dużo dłuższa niż najkrótsza zaproponowana przez Google. Trasa wiedzie zazwyczaj drogami krajowymi i wojewódzkimi.

Nadganianie latem stu kilkudziesięciu km nie ma sensu.

robertdg - 10-07-2015, 18:26

Obywatel napisał/a:
Jazda autostradami nie daje żadnych oszczędności - ani czasowych, ani finansowych - kolejki na bramkach, nadkładanie odległości i w dodatku wyższe zużycie paliwa na skutek wyższych prędkości.
Ciekawy wniosek, a próbowałes przejechać dystans trasa mieszaną a autostradą niekoniecznie na limicie prędkości :?: Pomijając fakt, że autostrady płatne sa bardzo drogie jak na nasze realia, sumarycznie najgorsza w jeździe autostrada jest rutyna. Tyrpać się przez miasta, zaliczać duża ilośc skrętów, postojów, etc , znajomi zawodowcy robili takie porównanie i względy eksploatacyjne na drogach poza autostradą, ekspresówką, etc potrafią być dotkliwe dla portfela, dodatkowo nikt nie każe jechac autostrada 140km/h możesz jechac smiało 100km/h i mandatu za to nie dostaniesz ;-)
Obywatel - 10-07-2015, 18:50

robertdg napisał/a:
autostrady płatne sa bardzo drogie jak na nasze realia

robertdg napisał/a:
najgorsza w jeździe autostrada jest rutyna

Te argumenty + nadkładanie odleglości i stanie na bramkach to jest to, co najbardziej zniechęca mnie do autostradowej jazdy.

robertdg napisał/a:
Tyrpać się przez miasta, zaliczać duża ilośc skrętów, postojów, etc

Jadąc na urlop to dla mnie nie problem - lubię sobie jechać spokojnie i bez pośpiechu, a także mieć możliwość postoju wtedy, kiedy chcę.

robertdg napisał/a:
dodatkowo nikt nie każe jechac autostrada 140km/h możesz jechac smiało 100km/h i mandatu za to nie dostaniesz

A kto by miał na to cierpliwość :?: :lol: Jak już jechać autostradą, to trzeba dać ognia :twisted:

I właśnie dlatego jeżdżę zwykłymi drogami - tam jadę rozsądniej niejako z przymusu :wink: Autostrady niestety prowokują do szybkiej jazdy.

[ Dodano: 10-07-2015, 18:17 ]
I jest jeszcze jeden argument - autostrady skutecznie omijają mój region - tj. Pomorze Środkowe - więc jakby naturalnie jest mi nieporęcznie się nimi poruszać i zawsze wiąże się to z nadkładaniem drogi. A więc autostrady omijają mnie, a ja je.

Drażni mnie to, że rządzący tym krajem każą mi jechać przez Trójmiasto za każdym razem kiedy wracam z południowej i centralnej Polski. Mieszkańcy Pomorza Środkowego dziękują uprzejmie za takie "udogodnienie" - mamy swoje drogi - nie najlepsze, ale przynajmniej nie zmuszają do nadkładania znacznych odległości. Warszawa myśląc o północnej Polsce widzi jedynie Gdańsk. Nawet Szczecin jest odcięty od polskiej sieci autostrad.