To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.2 DID] Problem z elektryką

LeszekA - 10-07-2015, 17:00
Temat postu: [II 2.2 DID] Problem z elektryką
Witam wszystkich forumowiczów. Od lutego jestem posiadaczem Miśka II gen. 2,2 DID 156 KM w wersji Intense+, sprowadzony z Belgii. Mam "problemik" z czujnikiem cofania, światłami wstecznego i stopu. Otóż: około miesiąc temu na wyświetlaczu pokazała się ikonka związana z jakimś problemem poduszki powietrznej, błąd usterki B212D. Zlokalizowałem przepalony bezpiecznik świateł cofania. Wymiana bezpiecznika (7,5 A), kasacja usterki i wszystko OK. Wczoraj wieczorem wjeżdżając do garażu (tyłem) zauważyłem, że brak jest świateł stopu i właśnie świateł cofania. Znowu przepalony bezpiecznik (ten sam) i ta sama ikonka błędu. Po wymianie bezpiecznika, co dziwne, piszczy czujnik (sonar) cofania, światła cofania świecą przy neutralnym położeniu dźwigni zmiany biegów i dodatkowo brak świateł stopu (bezpiecznik od stopu w porządku). Nie wiem o co chodzi? Czy zwarcie na czujniku cofania, czy może jeszcze co innego... Może ktoś miał podobne "przygody".
tomekrvf - 10-07-2015, 20:28

Masz hak?
LeszekA - 10-07-2015, 21:16

Tak, mam. Montowany w Belgii, wypinany. W Polsce używałem kilka razy, nic się nie działo. Myślę, że to nie ma nic wspólnego z hakiem, bo akurat ostatnio nic nie "ciągałem". A, być może to ważne, za każdym razem po myciu auta, lub np. w trakcie deszczu, tylne czujniki parkowania "świrowały".
damianb193 - 11-07-2015, 17:34

Może zwarcie w gnieździe od haka robi tyle problemów?