Carisma - Techniczne - [ Cari 1.6 ] Kluczyki w stacyjce
tasman1988 - 12-07-2015, 23:07 Temat postu: [ Cari 1.6 ] Kluczyki w stacyjce Siema.
Ostatnio miałem przygodę z zatrzaśniętymi kluczykami w samochodzie, a ze mam jeden komplet kluczy to po awaryjnym otwieraniu pojechałem i dorobiłem zapasowy klucz bez immobilizera.
Jakiś czas później samochód stał sobie elegancko i był wietrzony bo pogoda sprzyjała, wchodzę do samochodu chce go przestawić a kluczyki w stacyjce nie chcą sie obrócić... poszedłem po zapasowy bez immobilizera przekręciłem w nim w stacyjce bez problemu i odpalił samochód ale wiadomo po 3-5 sek zgasł, kilkanaście raz przekręcałem zapasem i nie było problemu stacyjka działała potem włożyłem oryginalny klucz i trochę niechętnie ale działa.
Dziś wróciłem z podroży do domu samochód postał tak z 4-5 godzin ja chce jechać po zakupy a tu znów cyrk z niechęcią stacyjki do oryginalnego klucza wiec znów po zapas kombinacja i jakoś odpaliłem.
Co proponujecie żeby było dobrze i nie wchodzić w nadmierne koszty z dorobieniem klucza zapasowego ale z immobilizerem co by samochód nie gasł? Pierwszy klucz się wyrobił ze stacyjka nie chce sie odblokować?
Ziemba. - 12-07-2015, 23:34
Jeżeli chcesz bez kosztów to przełóż pestkę immobilizera z oryginalnego kluczyka do dorobionego.
apg2312 - 12-07-2015, 23:46
Ewentualnie przyklej ją gdzieś w okolicy stacyjki. Tyle, że wtedy auto masz niechronione.
Najprostszym jednak rozwiązaniem jest po prostu dorobienie kluczyka z immo. Oczywiście nie w ASO, bo tam ceny są kosmiczne, ale w jakimś zwykłym serwisie od kluczy wszelakich. Ceny (w skali kraju) wahają się gdzieś w granicach 100-300 zł
|
|
|