Space Star Techniczne - [MSS 1.3] Problem z ruszaniem.
iTyle - 15-07-2015, 14:21 Temat postu: [MSS 1.3] Problem z ruszaniem. Witam dostałem space star silnik 1.3 rok 99 207 tys km i mam problem czasami podczas ruszania występuje brak mocy a samochód wpada w wstrząsy mogę wciskać pedal gazu na Maxa a samochód ledwo się toczy dopiero gdy dam 2 samochód nabiera mocy. Podczas ruszania pod górę prawie zawsze występuje problem. Wie ktoś w czym może być problem. ? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
robertdg - 15-07-2015, 17:23
Silnik wyje a samochód nie rusza?
iTyle - 15-07-2015, 18:35
Wyje i trzęsie się oraz powoli się toczy mimo że mam wyciśnięty pedal gazu na maxa ,dopiero gdy wrzucę 2 zaczyna normalnie jechać choć przez chwilę szarpie
. Ale to jak mówię czasami na płaskiej drodze Ale prawie zawsze gdy próbuje ruszyć pod górę.
robertdg - 15-07-2015, 18:36
To chyba trzeba sie udać do mechanika na weyfikację sprzegla
iTyle - 15-07-2015, 18:41
Tak myślałem ,jak byś mógł powiedzieć około ilu powinno mnie kosztować wymianą sprzęgła z robotą ( tak na oko).
robertdg - 15-07-2015, 18:48
Zależy gdzie i jakie sprzęgło kupisz oraz gdzie będziesz naprawial i jakie trudnosci przy tym wynikną (o ile to problem ze sprzeglem), cięzko zgadnąc, ale detal komplet sprzeglo ~500zł a robocizna to ~400zł
iTyle - 15-07-2015, 18:51
Ok dzięki jutro pojadę do mechanika i jak coś dam znać.
cakp - 23-07-2015, 00:11
To ja mam pytanie co wchodzi w kompletny skład sprzęgła do SS. ? Sprzęgło, łożysko, docisk wysprzęglik?
U mnie potrafi szarpac przy ruszaniu, słyszę już łożysko ale jak wciskam pedał sprzegła jest taki dziwny dzwięk rozciaganej spręzyny. Pod maską słyszę że to na wysprzęgliku zgrzyta. Jakie są objawy zużytego wysprzęglika? nie wybiję biegu?
plecho1 - 23-07-2015, 08:06
Kompletne sprzęgł to tarcza, docisk i łożysko. Wysprzęglik znajduje się na zewnątrz skrzyni. Możliwe, że te dźwięki wydaje zużyty docisk, czasem tez dziwne dźwięki potrafi wydawać dźwignia poprzez którą wtsprzęglik wciska łożysko. Dźwignia opiera się na trzpieniu który jest wprasowany w obudowie skrzyni. Kiedy wyrobi się tulejka tego trzpienia dźwignia ociera bezpośrednio o metal i wtedy to słychać.
Na tej fotce widać, że brakuje tej tulejki i widać tylko metalowy trzpień
Taką tulejkę powinno dać się kupić za parę groszy w ASO zarówno Mitsubishi jak i Renault do skrzyni JB3 czy JB1.
Szarpanie takie może też powodować tulejka prowadząca wałka sprzęgłowego po której ślizga się też łożysko sprzęgłowe http://allegro.pl/tuleja-...5543513421.html
Tylko są podobno dwa wymiary.
|
|
|