Outlander II GEN Techniczne - czujniki parkowania , montaż
krecisie - 21-07-2015, 09:46 Temat postu: czujniki parkowania , montaż Witam,
ostatnio zakupiłem sobie zestaw czujników cofania Valeo na tylny zderzak z pikawką: do zamontowania na lusterku. Chciałbym go zamontować samemu bądź ewentualnie u jakiegoś machera .
Poleci ktoś jakiś punkt w Kielcach lub okolicach gdzie mógłbym takie cudo sobie zamontować za względnie rozsądną kwotę nie czekając tygodniami..
Ewentualnie czy ktoś kiedyś montował taki zestaw i mógłby opisać krok po kroku czy to dość trudna robota i na co zwrócić uwagę..z tego co czytałem w instrukcji to nie są to jakieś cuda niewidy..być może jest to do zrobienia samodzielnie bez niewiarygodnej ilości kluczy i zaplecza...?
paweldm - 31-07-2015, 00:00
Montowałem w swoim. Prosty montaż. Przyjrzyj się tylko w których miejscach były montowane fabryczne. Nawet zderzaka nie trzeba ściągać. Wskaźnik mam przyczepiony na rzepa nad lusterkiem. kupiłem wersję z montażem do podsufitki (odwrotnie zamontowany jest wyświetlacz).
krecisie - 06-08-2015, 14:00
paweł , mam parę niejasności co do tego montażu;
gdzie zamontowałeś skrzynkę w której schodzą się kable?
którędy prowadziłeś przewody w kabinie auta? górą czy po podłodze ?
ile czasu może na to zjeść ?
tokyo - 07-08-2015, 18:55
Witam
1. czujniki 2 w naroznikach pod lampkami czerwonymi z tylu
2. kable prowadzisz od lewej strony do prawej
3. dwa czujniki zakladasz w dolnej czesci srodkowej - szary plastik: zakladasz na czujniki podkladki katowe aby "patrzyly" delikatnie do gory - nie beda widziec chodnikow i nierownego asfaltu ( zalezy jaka maja czulosc)
4. kable prowadzisz z lewej na prawaj poniewaz za dolnym czerwonym odblaskiem sa 2 gumki przez ktore mozesz przepuscic przewody - najlepiej opusc zapas wiecej miejsca
5. centralke zakladasz-przyklejasz wew bagaznika w prawym schowku - przyklejasz do scianki - na dole wejda kable z czujnikow
6.sygnal cofania - wpinasz sie w kabel odpinajac lewy gorny przeplot gumowy do klapy; kabel cofania bialy masa czarny
Powodzenia
|
|
|