To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Sprzęgła EXEDY

tremens - 21-07-2015, 18:37
Temat postu: Sprzęgła EXEDY
Witam , chcąc nie chcąc niedługo będe musiał wymienić sprzęgło w swoim ,, miśku" Chcę zakupić sprzęgło EXEDY MBK2108 w jakimś sklepie internetowym , bo w tych normalnych to chyba na głowę poupadali! Obserwuję cenę tego zestawu i o dziwo przez ostatnie dwa tygodnie cena skoczyła z 1250 zł na 1430-1550 zł.Nie wiem o co chodzi , ale przeszukują allegro znalazłem sklep z Wrocławia który oferuje to samo sprzęgło za 1150 zł.Już sam nie wiem co o tym myśleć , ale chcę oczywiście kupić taniej.Boję się tylko czy czy nie kupię podróbki.Mam pytanie jak odróżnić oryginał od podróbki.Ostatnio wyczytałem na innych forach że najczęściej zdarzają się podróbki EXEDY.Proszę o opinię , może po prostu jestem przewrażliwiony.
elektryk - 21-07-2015, 21:13

Tego nikt nie wie, musiałbyś wysłać sztukę do fabryki Exedy. W dzisiejszych czasach sprzedawca też sam nie importuje zza granicy tylko bierze od dużego dostawcy.
miron - 23-07-2015, 18:12

Ja kupiłem na -sprzęgła.pl-Sprzedawca mówił że z Anglii sprowadzają.
apg2312 - 23-07-2015, 18:53

Inter Cars - 1459 zł
http://e-katalog.intercar...w-sprzegla.html
Minus rabat dla Mitsumaniaków (o ile pamiętam 10%) 145, 90 zł
Wychodzi 1314 zł
A źródło jest pewne.
Warsztaty też mają rabaty w Inter Carsie.

Hubeeert - 23-07-2015, 19:15

tremens prosta sprawa - EXEDY podniosło ceny dostawcom a sklepy nie trzymają tak drogich części u siebie.
Poza tym - każdy chce zarobić, ale nie u każdego musisz kupić.

woojas25 - 24-07-2015, 11:27

dziwne , że sprowadzają z anglii , jak tam mają chore ceny(wiem cos o tym bo mam sklep motoryzacyjny i czasem wysyłam czesci do anglii)a jeszcze sklepy internetowe to przewaznie jest jakas pipiduwa w domu ktos sobie siedzi i zamawia nie mając zadnych kosztów typu czynsz , pracownik itp..
mkm - 24-07-2015, 11:58

woojas25, a skąd mają sprowadzać? Z Alibaby? Czy od "wiodących krajowych hurtowników"?

Jak na wyspach mają chore ceny to co można powiedzieć o naszych "byznesmenach"?

Tani chiński chłam faktycznie jest u nas "tani", ale kupić coś z górnej półki (żeby mieć pewność, że kupujemy oryginał, a nie przepakowaną podróbę) w naszych krajowych sklepach to walka z chorymi marżami i nieuczciwością "sklepów".
Nie mówiąc już o sporym przepłacaniu, bo marża nawet po odliczeniu Vatów, kosztów itp nadal jest bardzo wysoka.
Na "szczęście" są Chiny i zawsze można kupić duzo tańszą podróbę w identycznym opakowaniu, żeby jakiś jeleń cieszył się, że ma "pierwszy montaż za pół ceny"... :roll:

tremens - 25-07-2015, 22:16

Witam , zakupiłem kompletne sprzęgło EXEDY MBK2108 na allegro za 1150 zł.Wcześniej dokładnie ,,studiowałem" jak powinien wyglądać oryginał i jakie oznaczenia powinny być na tarczy i docisku itd.Udało się , oryginał Made in Japan!Chyba jeden z ostatnich punktów gdzie można kupić za normalną cenę.Teraz szukam dobrego mechanika ,który zna temat Mitsubishi w okolicach Głogowa ( może być Wrocław).Mój stary mechanik mówi , że by mi wymienił , ale nigdy nie wymieniał sprzęgła w autach z napędem na cztery koła a zwłaszcza Mitsubishi i nie chce się uczyć na moim aucie.Znam też mechaników którzy mogliby mi wymienić sprzęgło w moim ,,miśku" , ale wolałbym oddać auto do kogoś kto już ma pewne doświadczenie w Outlanderze.Może mi kogoś polecicie ?Byłbym bardzo wdzięczny :D
heer75 - 10-08-2015, 10:32

tremens napisał/a:
Teraz szukam dobrego mechanika ,który zna temat Mitsubishi w okolicach Głogowa ( może być Wrocław).

Mechanik z wroclawia jest tu na formum- Bartek "deejay". Urzeduje w okolicach wroclawskiej "Magnolii". Dzwon i umawiaj sie.

elektryk - 10-08-2015, 21:37

Tremens, daj namiar na tego sprzedawcę, zbieram części do wymiany do wymiany skrzyni biegów.