To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Dziwne nieregularne piszczenie (film)

Fran_as - 10-08-2015, 19:41
Temat postu: [II 2.0 DID] Dziwne nieregularne piszczenie (film)
Witam szanownych kolegów.
Piszcze z prośbą o pomoc w zlokalizowaniu mojego problemu. Zaobserwowałem dziś podczas jazdy dziwny piskliwy dźwięk, początkowo myślałem ze pochodzi z wewnątrz, ale po otworzeniu okien okazało się że słyszy go chyba cała okolica. Próbowałem w jakiś sposób go wywołać, jeżdżąc pod nierównościach, przyśpieszając oraz zwalniając oraz przełączając tryby z napędem na 2 i 4 koła ale pojawia się nieregularnie i nie mogą go z niczym powiązać. Mam wrażenie że najczęściej można go usłyszeć podczas odpuszczenia gazu i toczenia się na biegu oraz że dobiega z tylnego lewego koła (ale tego nie jestem pewien...). Wydaje mi się,także ze trzeba przejechania kilkuset metrów aby zaczął występować. Nagrałem film na którym słychać o co mi chodzi. Nagrywałem przy otwartych oknach.

Niepokojące dźwięki słychać w przedziałach czasu
1:31-1:49
1:58 - 2:20
2:48 - 3:05

Jeśli ktoś miał podobny problem lub ma pomysł co może być tego przyczyną będę wdzięczny za komentarz.

Link do filmu https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

dawcio - 10-08-2015, 21:08

A jak się mają klocki...?
kwachu30 - 11-08-2015, 08:57

Witam
Miałem coś bardzo podobnego tyle że przy większej prędkości przedział był 70-90km/h , moim zdaniem to są klocki skończyły się ,przejedz się jeszcze raz gdy tylko się zacznie piszczenie to włącz tempomat żeby utrzymać prędkość i spróbuj hamować jak ucichnie to wszystko będzie jasne .pozdro

Fran_as - 11-08-2015, 19:59

Dzisiaj przejechałem ponad 100 km i cisza... klocki ostatnio były oglądane na przeglądzie w aso mitsubishi na krasnobrodzkiej w warszawie w kwietniu i nic nie wspominali o kończących się klockach. Przejechałem od tej pory coś ok 10-15 tyś km. Zacząłem podejrzewać coś od hamulca ręcznego... może coś się przyblokowało?
rezon - 12-08-2015, 08:22

Fran_as napisał/a:
klocki ostatnio były oglądane na przeglądzie w aso mitsubishi na krasnobrodzkiej w warszawie w kwietniu i nic nie wspominali o kończących się klockach.
lepiej je sam obejrzyj. Ja też miałem "oglądane" na czterech przeglądach w ASO - niestety tylko na liście kontrolnej
krzychu - 12-08-2015, 08:35

Pierwsze to wyciągnij tyle klocki (nie koniecznie musza być zużyte). Wyczyść wszystko, przesmarować i złożyć. Do weryfikacji także wewnętrzna strona tarczy czy nie skorodowana...
Maddox - 08-09-2015, 12:04
Temat postu: Re: Dziwne nieregularne piszczenie (film)
Fran_as napisał/a:
Witam szanownych kolegów.
Piszcze z prośbą o pomoc w zlokalizowaniu mojego problemu. Zaobserwowałem dziś podczas jazdy dziwny piskliwy dźwięk, początkowo myślałem ze pochodzi z wewnątrz, ale po otworzeniu okien okazało się że słyszy go chyba cała okolica. Próbowałem w jakiś sposób go wywołać, jeżdżąc pod nierównościach, przyśpieszając oraz zwalniając oraz przełączając tryby z napędem na 2 i 4 koła ale pojawia się nieregularnie i nie mogą go z niczym powiązać. Mam wrażenie że najczęściej można go usłyszeć podczas odpuszczenia gazu i toczenia się na biegu oraz że dobiega z tylnego lewego koła (ale tego nie jestem pewien...). Wydaje mi się,także ze trzeba przejechania kilkuset metrów aby zaczął występować. Nagrałem film na którym słychać o co mi chodzi. Nagrywałem przy otwartych oknach.

Niepokojące dźwięki słychać w przedziałach czasu
1:31-1:49
1:58 - 2:20
2:48 - 3:05

Jeśli ktoś miał podobny problem lub ma pomysł co może być tego przyczyną będę wdzięczny za komentarz.

Link do filmu https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

koledzy pisza o hamulcach, u mnie też czasem popiszczy, nie jest to regularne. Hamulce miałem wymienione komplet(tarcze, klocki, przetoczone bębny, nowe okładziny) przed wakacjami. Wg mechanika winę za ten stan rzeczy ponoszą blaszki przy klockach, które za słabo lub za mocno dociskają- tak to ja zrozumiałem, w każdym bądź razie chodzi o jakąś duperelke blaszke.