To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Jak dbać o klimatyzację?

Fiona - 12-08-2015, 13:50
Temat postu: Jak dbać o klimatyzację?
Mam nowy samochód z klimatyzacją, po raz pierwszy. Macie może jakieś rady, jak o nią dbać?
Juiceman - 12-08-2015, 15:01

Raz do roku ozonować i to wystarczy ; - )
apg2312 - 12-08-2015, 15:01

Po pierwsze i najważniejsze - używać klimatyzacji niezależnie od pory roku. Razem z czynnikiem chłodzącym w układzie jest olej, który smaruje sprężarkę.
Poza tym standardowo - co najmniej raz w roku trzeba sprawdzić klimę w serwisie - pełny serwis obejmuje sprawdzenie szczelności instalacji, uzupełnienie ubytków czynnika i oleju, oraz wymianę filtra pyłkowego i ozonowanie (czy inne odgrzybianie)

Olivia - 12-08-2015, 16:31

Czytałam w "Motorze" że aby zapobiegać rozwijaniu się pleśni i grzybów w układzie klimatyzacji trzeba zaraz po wyłączeniu jej, przewietrzyć układ - nawiew i rury doprowadzające - zwykłą wentylacją. Skutkuje to wyschnięciem występującej w układzie wilgoci a to pomaga w nie rozpowszechnianiu się grzybni.
Stosuje się do tych zaleceń i jak na razie nie mam problemów z alergią i zatokami :)

Hubeeert - 12-08-2015, 17:01

Przede wszystkim dbać regularnie.
Co roku serwisować, ostrożnie z ozonowaniem bo powoduje starzenie gumy - czyli uszczelek itd, są dobre środki chemiczne np w formie "granatu

Tomii - 14-08-2015, 14:19

ja staram się pamiętać i wyłączać klimę ok 3 km przed celem podróży pozostawiając mocny nadmuch z zewnątrz i grzybków nie mam już od 5-lat :) plus co roku przed zimą obowiązkowo nowy filtr kabinowy
MarcinZ - 16-08-2015, 21:57

Tomii napisał/a:
ja staram się pamiętać i wyłączać klimę ok 3 km przed celem podróży
i co przy tych 35c na dworzu ,jedziesz bez klimy ......smieszne troche .
Tomii - 16-08-2015, 22:00

MarcinZ napisał/a:
Tomii napisał/a:
ja staram się pamiętać i wyłączać klimę ok 3 km przed celem podróży
i co przy tych 35c na dworzu ,jedziesz bez klimy ......smieszne troche .

może dla Ciebie śmieszne :) ale tak robię i nie mam problemu ze smrodem z nawiewu.

rej - 18-08-2015, 15:38

Ja tylko raz w roku jeżdżę na odgrzybianie. Ale i tak pewnie po 2-3 miesiącach jest to samo. Tego nie da się przeskoczyć.
Mari - 13-09-2015, 17:11

Najprosciej jest po zimie wymienic filtr kabinowy odgrzybic uklad pianka lub granatem i tyle. Jak zaczyna słabiej chłodzic to podjechac do serwisu i spradzic ilosc gazu w układzie, jezeli brak to po sprawdzeniu szczelnosci uzupełnic.
mietka - 21-09-2015, 15:02

Dokładnie wymiana filtra kabinowego dużo pomaga