To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Jakie firmy części zamiennych polecacie?

MManiak - 15-08-2015, 11:43
Temat postu: Jakie firmy części zamiennych polecacie?
Witam. Niedługo przymierzam się do wymiany kilku elementów zawieszenia np. wahaczy z przodu. Stąd moje pytanie. Jakie firmy polecilibyście z własnego doświadczenia? Ja obecnie mam wahacze Oyodo i nie do końca jestem zadowolony. Wymieniane były dlatego, bo zużyły się sworznie, a są one prasowane, nie wkręcane. Dlatego lepiej było wymienić cały wahacz. Te które są obecnie (Oyodo) przejechały od czerwca 2013 ok. 27000 km i już odzywa się prawy sworzeń. :doubt: Ja rozumiem, że mamy drogi, jakie mamy, ale oryginalny przejechał 116000 km. Zatem zastanawiam się, jak na tym tle wypadają np. Febi Bilstein, Delphi, czy Yamato?
robertdg - 15-08-2015, 19:38

Możesz kupić i Lemfordera a wszystko zalezy jak trafisz, można kupić najtańszy wahacz i zrobić na nim 40tyś km a mozna i 4tyś km, nie ma reguły, Oyodo faktycznie ostatnio bez rewelacji, sworznie się sypią (to już nei to samo co sprzedawali 5 lat temu), osobiście próbowałbym z Febi pózniej Delphi, Yamato bym skreślił
MManiak - 15-08-2015, 21:34

Dzięki robertdg. Ogólnie przeglądając forum wyczytałem, że warto wymienić wszystkie gumy w nowym wahaczu na oryginały, ale nie po to kupuję wahacz, żeby go od razu naprawiać. To jakiś absurd. Yamato też już skreśliłem. 8)
darcun4 - 16-08-2015, 08:30

Koledzy z forum Volvo polecają wahacze firmy Fast. Sam osobiście nie testowałem ale podobno bardzo dobry stosunek ceny do jakości (z przewagą jakości).
Prawy przód to - FT-15581
Lewy przód to - FT-15580

rasiak1980 - 22-08-2015, 13:33

to są w większości pakowacze i to zależy jak się trafi tyle w temacie jedyne co mogę polecić to Lemforder i TRW ostatnio montowałem wahacze włoskiej firmy OCAP również dają radę tzn. widać ze solidnie i precyzyjnie wykonane a jak będzie to czas pokaże, do swojej carismy montowałem również kompletne wahacze BLUEPRINT to pakowacze ale też nie narzekałem.
fanatyku - 23-08-2015, 17:20

Rok temu wymieniałem tuleje wahaczy w tylnym zawieszeniu. Szukałem też opinii na temat różnych producentów. Na wielu forach polecana była (podobno niemiecka) firma FEBEST. Kupiłem wszystkie tuleje z tej właśnie firmy. I mogę napisać, że jej nie polecam. Koszt wszystkich tulei (chyba 12 czy 14szt) nie był mały a po roku są praktycznie do wymiany. Zwłaszcza te tzw. "cukierki" - zardzewiały kompletny, gumy wyszły z tulei i latają sobie raz w prawo raz w lewo.
Hugo - 24-08-2015, 12:27

Febest to najgorsza chińszczyzna.
fanatyku - 24-08-2015, 13:48

Teraz to wiem :) Wcześniej na różnych forach widziałem tylko super komentarze jakie te części są fajne i niezawodne... NIEMIECKA JAKOŚĆ :D

No ale uczymy się na błędach :)

Hugo - 24-08-2015, 13:51

Tak, niemiecka technologia :mrgreen:
MManiak - 24-08-2015, 19:17

fanatyku napisał/a:
No ale uczymy się na błędach :)
Jakby nie było, po to jest to forum. Ogólnie nie wiem, czy ktoś ma u siebie amorki Monroe, ale ja odradzam. Kiedyś były lepsze moim zdaniem. Następne po tych będą KYB. Macie jakieś zdanie na temat tych KYB? Ponoć niezłe.
Hugo - 25-08-2015, 15:07

Kayaby szły na pierwszy montaż do większości japońskich aut i nie tylko. Niestety teraz w większości produkują je w Czechach, przez co ich jakość znacznie spadła.
Hubeeert - 25-08-2015, 17:00

MManiak napisał/a:
Febi Bilstein
jak najbardziej OK, MOOG, Dokuji też jest niezłe jakościowo, Monroe.
Hugo napisał/a:
Febest to najgorsza chińszczyzna.
Pozwolę sobie się nie zgodzić, ale co ja tam wiem.
Hugo - 26-08-2015, 21:18

Hubeeert napisał/a:
Pozwolę sobie się nie zgodzić, ale co ja tam wiem.
Nie słyszałem o nich dobrej opinii, ale też nigdy ich nie miałem w ręku i nie montowałem, w przeciwieństwie do Ciebie zapewne. Poleciłbyś tuleje metalowo-gumowe tej firmy? Kiedyś będę chciał wymienić 2, może 4 tulejki w tylnym zawieszeniu w Galu i niestety mam problem, bo tylko febest je robi.
Hubeeert - 27-08-2015, 09:13

Jeździ już kilkanaście Mitsubishi po Warszawie i nie tylko z tulejami Febesta. Np. Galanty z tulejami przednimi dolnymi w tylnej zwrotnicy, Lancery, Carismy z tulejami w wahaczach z tyłu - zero kłopotów jak do tej pory.
Opinie obiegowe są jak pożar - rozchodzą się na zasadzie - jeden napisał, że słyszał, że są kiepskie, inny przeczyta i przekaże dalej, ktoś wygoogluje dwie kiepskie opinie więc jak dwie osoby o tym mówią to tak jest.

Przy okazji - Carmont ma pełną ofertę - szukać na Allegro lub dzwonić. Ja biorę od nich tym bardziej, że sa przedstawicielem Febesta.

fanatyku - 27-08-2015, 10:18

Więc ja wyraziłem swoją opinie... Przed zakupem wszystkich tulei na tył sprawdzałem opinie w necie. Dużo pozytywnych rzeczy przeczytałem o firmie FEBEST. Kupiłem wszystkie tuleje wahaczy właśnie z tej firmy. No i po roku niestety te "cukierki" są do wymiany - konkretnie to te przy kole.
Dodać mogę tylko, że nie były wbijane młotkiem. Zostały wprasowane na prasie, odpowiednią tuleją tak żeby nie uszkodzić gumy, w dokładnie takim samym ustawieniu jak w oryginale (niemalże z kątomierzem:P).
Może miałem pecha i trafiłem na feler - nie wiem. Ale zaraz po zakupie byłem zaskoczony jakością tego produktu - tuleje wyglądały na masywne, trwałe, dobrze wykonane.