To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - [CZT 1.5T kontrolki]

szmiko - 19-08-2015, 07:41
Temat postu: [CZT 1.5T kontrolki]
Witam,
dzisiaj ciekawa sprawa z rana. Odpaliłem colta przejechałem kilkaset metrów nasłuchując czy amortyzatory dobrze chodzą. Następnie włączyłem radio dojechałem do świateł i dyskoteka na zegarach. Auto jakby przeszło w tryb awaryjny (spadły obroty, padło wspomaganie, wyświetlacz migał, dyskoteka nadal).
Dodam tylko, że mam od dawna problem z wyświetlaczem (tak jak większość tutaj), raz się włącza a raz nie.

Wracając do tematu, kilka razy próbowałem go włączyć i wyłączyć - dyskoteka znikała ale paliła się kontrolka silnika. Po którejś próbie w końcu i ona zgasła i dojechałem normalnie do pracy. Po wyłączeniu auta zauważyłem, że wyświetlacz się nie wyłącza (cały czas pali się godzina)

Co to może być? padły jakieś styki, zawilgocenie. Mam nadzieję tylko, że to nic z silnikiem...
Pozdrawiam

Bizi78 - 19-08-2015, 07:49

szmiko napisał/a:
kilka razy próbowałem go włączyć i wyłączyć - dyskoteka znikała ale paliła się kontrolka silnika.

Może warto na początek podpiąć pod kompa i zobaczyć jaki błąd wywala :wink: .

szmiko - 19-08-2015, 07:55

Tak na pewno zrobię, tylko zastanawiam się ile $ szykować...
Bizi78 - 19-08-2015, 10:11

W ASO podpięcie MUT-em pewnie 100-150zł.
W warsztacie jakimś kompem pewnie z 50zł.
Spytaj na regionalnym może ktoś ma Elm-a i sprawdzi ci błędy za przysłowiowe piwo :wink: .

szmiko - 20-08-2015, 07:54

Byłem wczoraj na sprawdzeniu błędów. Okazało się, że jest ich całe mnóstwo. Z tego co mi tłumaczył koleś to brakowało plików do większości systemów.
Wgrali nowe, choć mieli problem ze znalezieniem wersji - dalej nie jestem pewien czy dobry soft mam teraz.

Rano problem znowu się pojawił, tym razem zaczęło się od kontroli kontroli trakcji a za kilka sekund zapaliło się wszystko, wspomaganie padło i obroty też.
Jadę jeszcze raz.

robertdg - 20-08-2015, 08:03

Może problem jest po stronie alternatora, niestabilnośc napięciowa będzie powodowała wyrzucanie błedów róznej maści
szmiko - 20-08-2015, 09:04

oby nie, ceny są fajne

[ Dodano: 20-08-2015, 21:27 ]
Znowu wywaliło mnóstwo błędów, moi z tego co widzę to nie wiedzą o co chodzi. Szukam dobrego speca elektryka.

rufuz - 20-08-2015, 22:35

szmiko napisał/a:
Byłem wczoraj na sprawdzeniu błędów. Okazało się, że jest ich całe mnóstwo. Z tego co mi tłumaczył koleś to brakowało plików do większości systemów.
Wgrali nowe, choć mieli problem ze znalezieniem wersji - dalej nie jestem pewien czy dobry soft mam teraz.

Rano problem znowu się pojawił, tym razem zaczęło się od kontroli kontroli trakcji a za kilka sekund zapaliło się wszystko, wspomaganie padło i obroty też.
Jadę jeszcze raz.

to co tam za "kaszana" byla ze brakowalo plikow :? Ktos musial wczesniej niezle nagrzebac :? Moze wczesniej jakis "spec magik" probowal zrobic sobie remap :D

szmiko - 21-08-2015, 16:11

no nie wiem, dziwna sprawa :/
Zauważyłem, że jak nie włączam radia to nic się nie dzieje. Chyba tam ta usterka z gasnącego wyświetlacza lekko się powiększyła.

lech55 - 21-08-2015, 22:13

Sprawdź "masę" - w moim starym samochodzie działy się cuda z elektryką. Sąsiad podpowiedział mi żeby sprawdzić masę w samochodzie - pomogło dokręcenie przewodu.
hmar - 21-04-2016, 14:26
Temat postu: Re: [CZT 1.5T kontrolki]
szmiko napisał/a:
Witam,
dzisiaj ciekawa sprawa z rana. Odpaliłem colta przejechałem kilkaset metrów nasłuchując czy amortyzatory dobrze chodzą. Następnie włączyłem radio dojechałem do świateł i dyskoteka na zegarach. Auto jakby przeszło w tryb awaryjny (spadły obroty, padło wspomaganie, wyświetlacz migał, dyskoteka nadal).
Dodam tylko, że mam od dawna problem z wyświetlaczem (tak jak większość tutaj), raz się włącza a raz nie.

Wracając do tematu, kilka razy próbowałem go włączyć i wyłączyć - dyskoteka znikała ale paliła się kontrolka silnika. Po którejś próbie w końcu i ona zgasła i dojechałem normalnie do pracy. Po wyłączeniu auta zauważyłem, że wyświetlacz się nie wyłącza (cały czas pali się godzina)

Co to może być? padły jakieś styki, zawilgocenie. Mam nadzieję tylko, że to nic z silnikiem...
Pozdrawiam

Czy udało się rozwiązać problem? Jeśli tak to gdzie leżała przyczyna?

AgnieszkaW - 31-03-2017, 12:59

Też mam dyskotekę na wyświetlaczu :( auto było diagnozowane komputerowo w serwisie ale nic z tej diagnozy nie wynikło :(