To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - 2.2 did (156KM) Cieknie spod korka spustowego oleju.

paweldm - 24-08-2015, 23:16
Temat postu: 2.2 did (156KM) Cieknie spod korka spustowego oleju.
Mam taki problem, iż cieknie spod korka spustowego oleju. Wymieniłem uszczelkę miedzianą na nową i dalej to samo.
Co może być przyczyną?
Za słabo, za mocno dokręcam?
Silnik PSA.

visitor - 25-08-2015, 14:56

Jeżeli jesteś pewny że to z korka to najprawdopodobniej masz ubytek w powierzchni przylegającej do podkładki. Na śrubie lub gnieździe miski.

Spróbuj tego : podkładka metalowo gumowa
kupisz w sklepie rolniczym

paweldm - 25-08-2015, 22:35

Oryginalna jest cała miedziana 10x20mm.
Tego typu jak na zdjęciu próbowałem, lecz nie zdało to egzaminu, bo nie znalazłem we właściwym wymiarze. Miałem taką 14x20.

visitor - 25-08-2015, 23:42

Podgrzej podkladke miedzianą dość mocno na ogniu i przykręć. Dobrze byloby znać moment siły potrzebny do dokręcenia. Sprawdź powierzchnie styku między śrubą a misą.
Hubeeert - 26-08-2015, 09:06

Jeżeli miska cieknie mimo założenia nowej podkładki powody mogą być różne, ale najbardziej popularne to:
1. Pęknięcie gwintu
2. Przeciągnięty gwint - dokręcanie na siłę pod tytułem im mocniej tym lepiej ma tradycję w narodzie
3. Niedokręcenie odpowiednim momentem śruby spustowej
4. Pęknięta miska olejowa w okolicach spustu

Nie ma wyjścia - albo czekasz do wymiany oleju (jak wyciek jest mały) albo spuszczasz olej i szukasz przyczyny

paweldm - 29-08-2015, 13:23

Zakupiłem 2 rodzaje uszczelek. Pierwsza typu jak na powyższym foto, drugą niedzianą ulegającą zgniataniu przy dokręcaniu. W wolnej chwili będę próbował. Plus drugo raz 100 na olej.