To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - [CJO] Jak odłączyć SRS i dzwoniąca klapa bagażnika

B_Przybylski - 27-08-2015, 10:34
Temat postu: [CJO] Jak odłączyć SRS i dzwoniąca klapa bagażnika
Witam,

Pytanie jak w temacie, potrzebuję odłączyć poduszkę powietrzną pasażera, żeby móc wozić dziecko w foteliku na fotelu pasażera. Żaden bezpiecznik nie jest oznaczony symbolem poduszek powietrznych, da się ją jakoś łatwo odłączyć, tak aby nie wyskakiwał błąd na zegarach (kontrolka SRS)?

Drugie pytanie:
Zauważyłem, że na wybojach strasznie dzwoni mi klapa bagażnika, jest na to jakiś patent np. dociągnięcie na zamku, wstawienie grubszej uszczelki, regulacja na zawiasach? Co polecacie?

robertdg - 27-08-2015, 11:25

Nie ma możliwości odłaczenia poduszki pasażera, tylną klapę nalezy wyregulować, sprawdzić zamek, podpórki, etc
krzysieg - 27-08-2015, 16:40

Powinny być wkręcane gumowe kołki które trzeba lekko wykręcić , lub brakuje czegoś .
Jak mocniej poruszasz do tyłu i do przodu to pewnie też jest luz .

ludinho1 - 03-09-2015, 17:17

Tego typu rado drogi Panie, zostaw dla siebie MIMO wszystko.
Bizi78 - 03-09-2015, 17:27

ludinho1, proszę cię nie rzucaj na forum takich pomysłów :evil: .
ludinho1 - 03-09-2015, 17:31

a niby dlaczego? . pacjent chce odłączyć poduszkę i w pełni świadomie jezdzić bez niej więc czemu mam mu nie podpowiedzieć jak to zrobić.
Bizi78 - 03-09-2015, 17:38

A jak będzie chciał okazjonalnie kogoś przewieść, będzie miał wypadek i pasażer zginie to co :?: .
Nadal uważasz to za rewelacyjny pomysł :evil: .
To niech lepiej poszuka zestawu od jakiegoś colta z jednym jaśkiem i zamontuje.

ludinho1 - 03-09-2015, 17:49

w żadnym momencie nie uważałem tego za rewelacyjny pomysł. no jak ktoś bardzo chce to może mu cegła spaść na głowę w drewnianym kościele i nikt mu tego nie wyperswaduje . zamykając bajerę w tej sprawie wystosuję oświadczenie : jakakolwiek ingerencja w systemy bezpieczeństwa jest niewskazana. :)
apg2312 - 03-09-2015, 17:56

B_Przybylski napisał/a:
żeby móc wozić dziecko w foteliku na fotelu pasażera

A nie możesz iść po linii najprostszego oporu, i kupić fotelik do tyłu ?
Tym bardzie, że :
Cytat:
Najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie, jeśli chodzi o montaż fotelika samochodowego dla dziecka, to miejsce pośrodku tylnej kanapy, o ile jest ono wyposażone w 3-punktowy pas bezpieczeństwa lub mocowanie ISOFIX. Zapewnia ono najlepszą ochronę dla dziecka podczas zderzenia bocznego poprzez oddalenie od strefy uderzenia. Jeśli miejsce środkowe nie posiada 3-punktowego pasa lub ISOFIX, to wybierz miejsce na tylnej kanapie za pasażerem. Przy awaryjnym zatrzymywaniu samochodu na ruchliwej ulicy możliwi to dziecku bezpiecznie wsiadać i wysiadać lub nam bezpiecznie wyjmować fotelik z niemowlęciem.

http://fotelik.info/pl/faq/index.html#faq15

krzychu - 03-09-2015, 21:40
Temat postu: Re: [CJO] Jak odłączyć SRS i dzwoniąca klapa bagażnika
B_Przybylski napisał/a:
żeby móc wozić dziecko w foteliku na fotelu pasażera

A w czym to przeszkadza? Jedyne w czym by mogło to foteliki montowane tyłem do kierunku jazdy....