Outlander II GEN Techniczne - [II 3.0 V6] Klekotanie - przękręcona panewka - Problem :(
Marasko - 31-08-2015, 22:09 Temat postu: [II 3.0 V6] Klekotanie - przękręcona panewka - Problem :( Witam
Jestem świeżutkim posiadaczem pierwszego Mitsubishi w życiu. Po rozbiciu Hyundaia Santa Fe 2.2 postanowiłem spełnić marzenie o posiadaniu auta z silnikiem ponad 200 konnym no i pierwszy automat . Szyberdach, 4WD ogólnie spełnianie marzeń na całego.
Wybór padł na Outlandera 3.0.
Szczęście trwało krótko. Niecałe 24h.
Ogólnie auto na drugi dzień po kupnie zaczęło wydawać dźwięki z silnika takie że zalał mnie zimny pot.
Przyjechało trzech mechaników, posłuchali ich opinie były zgodne. Obrócona panewka.
Przed kupnem zrobiłem dużo żeby zminimalizować ryzyko. Sprawdzanie w serwisie Mitsubishi, sprawdzanie historii, czytanie wszystkich wątków na tymże forum dotyczących Outlanderów 3.0, rozmowy z mechanikami itp.
Nie udało sie.
Pomocy!
Czy naprawiać silnik? Skąd brać części?
Czy szukać innego silnika? Gdzie szukać?
Serwis Mitsubishi w Lublinie naprawia takie silniki ale cena zapewne będzie kosić z nóg. To ostateczność.
paweldm - 01-09-2015, 11:37
Rozpocznij od wyjęcia i rozebrania silnika, wówczas będziesz wiedział czy coś z silnika da się uratować. Po rozbiórce silnika, też będzie można ustalić czy poprzedni właściciel czegoś nie ukrył.
Skoro byłeś w ASO powinni wychwycić objawy wystąpienia takiej usterki, ale wiadomo jacy tam często pracują specjaliści.
Marasko - 01-09-2015, 12:00
W ASO sprawdzili działanie silnika "osłuchowo", działał prawidłowo. Do środka wiadomo nikt nie zaglądał.
Może by coś wyszło gdyby silnik był zimny, no ale nie był.
Oględziny auta też były na ciepłym silniku, może to był mój błąd.
W ciągu kilku dni faktycznie silnik zostanie rozebrany i zobaczymy jak duże są zniszczenia.
Tu pojawiają się moje obawy, skąd kupić części silnika albo cały silnik jeżeli naprawa okaże się nieopłacalna.
sampler - 01-09-2015, 12:14
Opisz dokładniej dźwięk w jakich momentach sie pojawia. Na zimnym, ciepłym, czy zawsze? Masz tam zapewne 6B31 czyli MIVEC ale co ciekawe z popychaczami (hydrauliczna kompensacja luzu).
lash 6B31
Jeżeli stuka tylko na zimnym to na 99% jest to popychacz. Problem powszechnie znany z innych silników z hydrauliką w zaworach
Pozatym do oględzin panewek (oprócz głównych) wystarczy ściągnąć miskę
Marasko - 01-09-2015, 20:39
Dźwięk, metaliczny klekot pojawił się, jak pisałem wcześniej, nazajutrz po zakupie, podczas normalnej jazdy po mieście. Silnik był ciepły, przejechałem wcześniej może 10 km. Początkowo cichy, z każdą minutą stawał się coraz głośniejszy. W kabinie słychać go było bardzo wyraźnie.
Silnik wyłączyłem. Odpalany później był tylko trzy razy na krótką chwile aby mechanicy mogli posłuchać tego dźwięku. Podczas ostatniego odpalania charakterystyczne było że przy zimnym silniku, na minimalnych obrotach prawie nie było tego słychać a po dodaniu gazu klekotanie się nasilało.
No tak to z grubsza wyglądało.
Hubeeert - 02-09-2015, 10:23
Zlej olej z silnika. Srebrny kolor prawdę Ci powie.
Marasko - 02-09-2015, 10:56
Czyli jak zobaczę srebrny kolor oleju to co to oznacza?
Hubeeert - 02-09-2015, 11:10
Oznacza to, że panewka przeniosła się z okolic wału do miski olejowej i występuje w stanie płynnym
Jest coś takiego jak rękojmia na wady ukryte a taką bez wątpienia jest silnik z padniętą panewką w świeżo zakupionym samochodzie. Poszukaj dobrego prawnika, masz mało czasu na wezwanie sprzedającego do usunięcia wady/odstąpienie od umowy.
andrzejGb - 02-09-2015, 18:14
jaki przebieg ma misiek
Marasko - 02-09-2015, 22:04
Oficjalnie 100 tyś mil. Ile ma twój Outlander?
Poszukując rozwiązania swojego problemu, napotykam się na ślady poszukiwań silnika 3.0 przez innych pechowych użytkowników.
Czyżby to częstsza przypadłość?
andrzejGb - 04-09-2015, 19:12
oficjalnie 44700 mil, SAD importowym 18,900 jak kupiłem 15m póżniej i miał 21500
Tak ktoś pisał o tym i sprzedawał na części outka
nie wiem czy przyczyna takich sytuacji nie jest olej i jego wymiany które powinien być co 7500mil .
Hubeeert - 04-09-2015, 20:35
andrzejGb napisał/a: | charkotem przy niskich temperaturach tuż po odpaleniu zimnego silnika / 1-3 sek po odpaleniu/ |
Sprawdź napinacz paska rozrządu. Były z nimi problemy i dają dziwne odgłosy po odpaleniu.
andrzejGb - 04-09-2015, 23:37
A jak w waszych pojazdach z zawieszeniem , mam odczucie ze są jakieś luzy , skrzypienia ,postukiwanie jazda po tarce, co roku sprawdzam i niby wszystko ok
TomiF19 - 05-09-2015, 12:56
Musiał się Tobie trafić naprawdę jakiś "pechowy" egzemplarz. Jeżdżę outlanderem z motorem 3.0 od pięciu już lat i na razie nie mam zamiaru przesiadać się na coś innego. Tylko lać do baku, serwisować na czas co trzeba i jeździć.
Marasko - 09-09-2015, 22:04
TomiF19 napisał/a: | Musiał się Tobie trafić naprawdę jakiś "pechowy" egzemplarz. Jeżdżę outlanderem z motorem 3.0 od pięciu już lat i na razie nie mam zamiaru przesiadać się na coś innego. Tylko lać do baku, serwisować na czas co trzeba i jeździć. |
zazdroszczę
|
|
|