To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Wymiana przewodu hamulcego

virusosk - 02-09-2015, 15:53
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Wymiana przewodu hamulcego
Witam,
zdiagnozowałem przyczynę awarii hamulca w moim samochodzie. Podczas wciskania hamulca olej tryska na łączeniu w prawym przednim kole. Dokładnie miejsce przecieku zaznaczone na zdjęciu. Domyślam się, że trzeba wymienić cały ten wężyk od, który tworzy całość od jednej do drugiej końcówki?

http://pics.tinypic.pl/i/00698/5whzqmn9xivh.jpg

Proszę o krótką instrukcję wymiany takiego przewodu i link/nazwę części, którą chcę wymienić.

Kilka wskazówek oszczędzi mi trudu pracowania metodą prób i błędów.

Pozdrawiam
Mateusz

rasiak1980 - 02-09-2015, 18:13

Najpierw czyscisz łączenia karcherem i czekasz aż wyschnie bo może się piasek albo woda dostać później luzujesz połączenie z przewodem metalowym, później odkrecasz przy zacisku uważając żeby nie pogubić podkładek miedzianych BTW lepiej je wymienić na nowe później wyciągasz zawleczke która blokuje przewód na amortyzatorze i odkrecasz całkowicie tą wcześniej poluziwana śrubę, wszystko składasz w odwrotnej kolejności i odpowietrzasz.
apg2312 - 02-09-2015, 21:47

Ale przy odrobinie pecha wszystko będzie tak skorodowane i/lub zapieczone, że próba odkręcenia skończy się wymianą wszystkich przewodów - sztywnych i elastycznych.
Co zresztą jest o ile pamiętam bolączką Carismy - przewody sztywne są stalowe, a nie miedziane, więc prędzej czy później wymiana jest niezbędna (wiem, bo musiałem to robić)

virusosk - 03-09-2015, 18:37

Jakieś 3 miesiące temu wymieniałem sztywne od tylnich kół na miedziane. Zajęło mi to 2 dni, ale zrobione :) Tym razem na szczęście tylko ten jeden elastyczny. Dzisiaj w motoryzacyjnym znalazłem za 40 zł taki przewód. Na weekend zamierzam wymienić i mam nadzieję, że będzie ok.

Dzięki za wskazówki. Dam znać w niedzielę, jak poszło :)

rasiak1980 - 03-09-2015, 21:17

ja ostatnio też miałem przygodę z pękniętym przewodem, dla świętego spokoju wymieniłem obydwa co tobie też polecam, koszt mały ale przynajmniej większe poczucie bezpieczeństwa.
virusosk - 11-09-2015, 16:21

W poniedziałek dokonałem wymiany. Przebiegła szybko i bez problemowo. Dziękuje