Pajero II - Kompas
U-96 - 06-09-2015, 10:06 Temat postu: Kompas Witam
Koledzy chciałbym zapytać jak w tytule , mało znalazłem na forum informacji na ten temat
Chciałbym zamontować zestaw wskaźników wysokościomierz/przechyłomierz/kompas
Dodam że mam w swoim ale bez kompasu , tylko z termometrem - wew/zew.
Doczytałem że powinienem mieć lub zamontować czujnik geomagnetyczny.
Jeśli jest w PII to gdzie go szukać i jak wygląda ?
Albo które przewody z wiązki do niego idą , sprawdzę wtedy miernikiem czy coś jest na końcu
Znalazłem również na allegro 2 typy kompasów, podpowiedzcie który lepiej zamontować lub czym się różnią od siebie ?
1.http://allegro.pl/zegary-mitsubishi-pajero-ii-92r-3-0-v6-i5079642308.html
2. http://allegro.pl/mitsubi...5575127263.html
Oraz czy są w pełni zmienne ze sobą i tylko kwestia który wybrać według indywidualnych potrzeb
Pozdrawiam
jawaldek - 06-09-2015, 10:59
U-96 napisał/a: | tylko kwestia który wybrać według indywidualnych potrzeb | Przydatne są wskazania temperatury oraz przechyłomierz. Kompas można zastąpić kompasem harcerskim a wysokościomierz aby go wyskalować to najlepiej wyjechać w tereny nadmorskie i w ogóle nie przydatne ustrojstwo ja w te miejsce zamontowałem na przyssawce mocowanie do GPS-u a z racji posiadania miernika temp zewn i wewnętrznej ( nie występuje w modelach-jest to dołożony gadżet) na wskaźniku temp mocowanie do tel komórkowego. Średnice przyssawek są prawie takie same jak szkiełka we "wskaźnikach"
Przechyłomierz jest w "głowie"
zzt - 06-09-2015, 12:02 Temat postu: Re: Kompas
U-96 napisał/a: | Witam
Znalazłem również na allegro 2 typy kompasów, podpowiedzcie który lepiej zamontować lub czym się różnią od siebie ?
2. http://allegro.pl/mitsubi...5575127263.html
Oraz czy są w pełni zmienne ze sobą i tylko kwestia który wybrać według indywidualnych potrzeb
|
Nie jestem pewien ale ten z pierwszego linku najprawdopodobniej potrzebuje dodatkowego zewnętrznego czujnika.
Natomiast zestaw z drugiego linku jest na pewno w pełni wymienialny z Twoim i nie potrzebuje dodatkowych elementów (czujnik zainstalowany jest wewnątrz kompasu)- po prostu wpinasz go w wiązkę zamiast starego zestawu.
Pozdrawiam
U-96 - 06-09-2015, 12:20
Natomiast zestaw z drugiego linku jest na pewno w pełni wymienialny z Twoim i nie potrzebuje dodatkowych elementów (czujnik zainstalowany jest wewnątrz kompasu)- po prostu wpinasz go w wiązkę zamiast starego zestawu.
W takim razie jeszcze mam pytanie o termometr czy w tym zestawie wskazuje temperaturę wew. i zew. ?
Pozdr.
[ Dodano: 06-09-2015, 12:33 ]
a wysokościomierz aby go wyskalować to najlepiej wyjechać w tereny nadmorskie i w ogóle nie przydatne ustrojstwo [/quote]
Waldek
a tak przy okazji tematu wyskalowania wysokościomierza.
Czemu tylko w terenie nadmorskim ? Skoro obecnie bez problemu u wujka googla sprawdzisz wszystko co tylko chcesz i kiedy chcesz
Może ktoś mi podpowie jak to zrobić , w sumie nie przydatny bajer ale dla własnego dobrego samopoczucia
Pozdr.
zzt - 06-09-2015, 12:34
U-96 napisał/a: |
W takim razie jeszcze mam pytanie o termometr czy w tym zestawie wskazuje temperaturę wew. i zew. ?
|
Na środku kompasu jest tylko wskazanie temperatury zewnętrznej
Pozdrawiam
U-96 - 06-09-2015, 13:07
Koledzy
A co wskazuje ten pierwszy kompas , zewnętrzną czy również wewnętrzną
Pozdr.
jawaldek - 06-09-2015, 14:42
U-96 napisał/a: | Czemu tylko w terenie nadmorskim ? Skoro obecnie bez problemu u wujka googla sprawdzisz wszystko co tylko chcesz i kiedy chcesz | ->> pretekst do wyjazdu nad morze mimo info do wujka nie udało mi się wyskalować-tylko po co -większość GPS pokazuje wysokość U-96 napisał/a: | A co wskazuje ten pierwszy kompas , zewnętrzną czy również wewnętrzną |
Na zdjęciu nie widać ale u mnie bez kompasu wskazywało obie temperatury, sprawdź tylko czy masz czujnik do temp wewnętrznej pod kierownicą ->> na kolumnie kierownicy->> a co to jest jak nie ma to nie wiem ,gdzieś pisało na forum
dawidnet1 - 16-11-2015, 23:16
Witam, a propo zegarów. U mnie z przechyłomierza wyciekł olej, a wskaźnik temperatury przestał działać. Ktoś się orientuje, jakim olejem można zalać przechyłomierz i czy w ogóle można? No i co może być przyczyną "zepsucia się" wskaźnika temperatury zewnętrznej?
RR1111 - 16-11-2015, 23:43
Myślę że zwykły silnikowy będzie pasował kolorem do reszty wskaźników. Co do temperatury to pewnie czujnik, który możesz zastąpić termistorem za 2 złote, napisz jak się zepsuł, co pokazuje.
n_bart - 17-11-2015, 05:28
dawidnet1 napisał/a: | Witam, a propo zegarów. U mnie z przechyłomierza wyciekł olej, a wskaźnik temperatury przestał działać. Ktoś się orientuje, jakim olejem można zalać przechyłomierz i czy w ogóle można? No i co może być przyczyną "zepsucia się" wskaźnika temperatury zewnętrznej? |
To nie żaden olej tylko gliceryna (kupisz ją w każdej aptece). Można się pobawić i wywiercic mały otworem z góry, dolać gliceryne i zabezpieczyć otworek np.kropką wosku albo co tam uznasz za lepsze.
|
|
|