To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Kiwanie/kołysanie się kierownicy przy lekkim skręcie

kowal911 - 14-09-2015, 13:11
Temat postu: Kiwanie/kołysanie się kierownicy przy lekkim skręcie
Problem pojawił się kilka miesięcy temu. Przy niskiej prędkości tak do 50km/h kierownica delikatnie się kołysze, a przy delikatnym skręcaniu nie obraca się płynnie a tak jakby delikatnie skacze. Nie wydaje żadnych dźwięków w czasie jazdy, na postoju i na postoju ze zgaszonym silnikiem. Przy takim ostrzejszym hamowaniu powiedzmy ze ze 100-120 km/h kierownica bardzo delikatnie drży.

Dodam że w aucie pół roku temu zostały wymienione tarcze i klocki (TRW), miesiąc temu zostały wymienione tuleje wahacza, łączniki stabilizatora (TRW) oraz ustawiona geometra.

Nie mam pomysłu co to może być. Mam nadzieje, że nie maglownica.

Hugo - 15-09-2015, 06:36

Opony nie są uszkodzone?
kowal911 - 15-09-2015, 17:28

Są już trochę zużyte, ale uszkodzeń brak. Nie są ścięte i brak ubytków

[ Dodano: 26-10-2015, 20:46 ]
Znajomy podał diagnoze, że to mogą być drążki kierownicze, a drżenie przy hamowaniu to krzywe tarcze. Może tak być?

areseral - 26-10-2015, 22:21

A sworznie w jakim stanie? Podnieś samochód i sprawdź luz w pionie na kołach.
kr33is - 27-10-2015, 07:39

Sprawdzałeś poziom płynu wspomagania?
U mojej kobiety w jej samochodzie były podobne objawy a okazało się że miała płynu poniżej minimum, układ się zapowietrzył i tyle...

areseral - 27-10-2015, 19:30

A druga sprawa, ja odkryłem u siebie luz pomiędzy dwoma krzyżakami w kolumnie kierowniczej, także to też sprawdź. W Galantach naprawiają to objemką na rury, u mnie się to nie sprawdziło, bo ocierało o coś, więc dopasowałem inną objemkę.