[XX-92]Colt C50 i starsze - [C5X 88-92] Problem ze skrzynią biegów jak przymrozi
Anonymous - 23-02-2007, 21:30 Temat postu: [C5X 88-92] Problem ze skrzynią biegów jak przymrozi Witam. Tak jak w temacie. Gdy jest przymrozek to zauważyłem, że biegi "wchodzą" cięzej niz zawsze, czy to normalne..?? Może juz czas wymienic ojel w skrzyni?? Po przejechaniu paru kilometrów jest ok-i.
Anonymous - 23-02-2007, 22:20
Jak dla mnie to nomalne - nizsza temp = bardziej gesty olej i dlatego jest ciezej, a jak sie rozgrzeje to wraca do normy. Zmiana oleju troche pomaga ale jesli nie ma innych problemow ze skrzynia i nie nadszedl jeszcze czas wymiany (jaki to czas to sa rozne zdania ale zazwyczaj tak jak rozrzad 90 tys. km) to spokojnie mozesz tak zostawic.
Pzdr.
PiotrekSL4 - 23-02-2007, 22:29
Hej. Jesli moge podpiąć się po post to prosilbym o pomoc w mojej sprawie. Lancer- techniczne-"Help, Czy mój Misiek traci sprzęgło?"
Z góry dzięki i pozdrawiam
wojmi1 - 24-02-2007, 15:42
Te opory to tak jak ci pisalyossarian1983, jezeli wlejesz do skrzyni syntetyka napewno bedzie mniej wrazliwy na niska temp. ja osobiscie uzywam polskiego hipola i jest ok ale faktycznie na dystansie 1 km
opory sa wyczuwalne potem juz jak na syntetyku jezeli masz syntetyk to go wymien bo oznaczac to moze ze jest juz przepracowany i lapie wiecej wilgoci
Anonymous - 25-02-2007, 14:22
u siebie tez zauważyłem cięższe "wchodzenie" biegów połączone ze zgrzytnięciem przy szybszej zmianie na zimno..
cięgna do regulacji?jak?
olej raczej nie..?
będę wdzięczny za odpowiedz
Anonymous - 25-02-2007, 20:45
bear007 napisał/a: | u siebie tez zauważyłem cięższe "wchodzenie" biegów połączone ze zgrzytnięciem przy szybszej zmianie na zimno..
cięgna do regulacji?jak?
olej raczej nie..?
będę wdzięczny za odpowiedz |
Przy ujemnych temperaturach to normalne ze skrzynia pracuje inaczej niz przy dodatnich temperaturach . Co do regulacji ciegien ..... Jak masz w domu np WD-40 to popsikaj je tym - biegi powinny zaczac lepiej dzialac
Anonymous - 25-02-2007, 21:40
inaczej ale nie pozgrzytując docisk i całą resztę kompletu stosunkowo niedawno wymieniałem..czy ten model po prostu tak ma??
jeżdżę nim ponad 2 lata i od samego początku tak jest--lewarek bardzo precyzyjnie pracuje (co mi sie bardzo podoba) i nie ma jakiegoś "polotu" jak w lanosach, że jakby sie nie popchnęło jakiś bieg wleci i cały drążek lata na wybojach-NIE.
Tylko zgrzyta przy szybszej zmianie..szczególnie 2 i 3 przełożenie..
są synchronizowane??
Hugo - 25-02-2007, 21:58
bear007 napisał/a: | 2 i 3 przełożenie..
są synchronizowane?? | No a jak? Ten typ tak ma moim zdaniem. Wielu ten problem ma. Poszukaj na forum. Wymieniałeś olej? W razie czego ma być taki i żaden inny (wiem z autopsji ): syntetyk 75W 90 API GL-4.
Anonymous - 26-02-2007, 09:30
no nie wymieniałem..okey podziękował bardzo
|
|
|