Pajero II - POWOLNY WZROST TEMPERATURY W CZASIE DŁUGIEJ JAZDY
pekar1 - 22-09-2015, 13:00 Temat postu: POWOLNY WZROST TEMPERATURY W CZASIE DŁUGIEJ JAZDY Cześć
Pytanie do znawców.
Rok temu zmieniłem pompę wody i termostat ponieważ ciekło spod jednego i drugiego.
Mam pewien dyskomfort ponieważ po tej wymianie temperatura na wskaźniku zachowuje się inaczej niż przy poprzedniej pompie i termostacie..
Dochodzi do właściwej temperatury szybko.
Ale potem przy długiej jeździe { na przykład kilkaset kilometrów} powolutku temperatura rośnie w sposób minimalny i osiąga na wskaźniku trochę wyższy poziom niż normalny- ale nie wchodzi w jakieś niepokojące obszary.
Niepokoi mnie brak stabilności tej temperatury. Temperatura powinna osiągnąć swój właściwy poziom i się utrzymywać. A u mnie ona w zależności od długości jazdy minimalnie się podnosi.
Czy ktoś zna jakieś wytłumaczenie?
Pozdrawiam
jawaldek - 22-09-2015, 17:45
Cytat: | Ale potem przy długiej jeździe { na przykład kilkaset kilometrów} powolutku temperatura rośnie w sposób minimalny i osiąga na wskaźniku trochę wyższy poziom niż normalny- ale nie wchodzi w jakieś niepokojące obszary | Proponuję wymienić jeszcze chłodnicę, być może nie "pracuje" cała. Z mycia preparatami to bym zrezygnował->> można skutecznie zablokować kanaliki wymytym syfem, ale próbuj może Ci się uda Po myciu w moim szybko kupowałem drugą chłodnicę i jest OK od 4 lat
pekar1 - 22-09-2015, 20:07
Dziękuję za podpowiedź, chyba trzeba będzie spróbować...
jawaldek - 22-09-2015, 21:27
pekar1 napisał/a: | chyba trzeba będzie spróbować... | spróbuj jeszcze przemyć/przepłukać lamelki w chłodnicy, kerchera odradzam ->> może poczynić zniszczenia lepiej delikatnym strumieniem na "przelot" przepłukać.
U-96 - 22-09-2015, 21:33
Ja bym spróbował najpierw płukania
Są dobre preparaty, trzeba wybrać coś markowego i zrobić to prawidłowo
Z doświadczenia mojego kumpla mechanika wynika że częściej sprawdza się płukanie
tylko trzeba to zrobić minimum 2 razy, koniecznie w czasie płukania przegonić auto aby układ porządnie się nagrzał i nabrał ciśnienia , co najmniej pół godzinny, potem czekasz na ostygnięcie, spust syfu i ponownie to samo.
Chłodnica w Miśku jest miedziana, dzięki temu jest 5 x mocniejsza od każdego zamiennika, a przy kupnie używki to loteria, często są z anglików gdzie 100 lat jeździły na wodzie lub jakimś nędznym koncentracie a to one właśnie wytrącają najwięcej osadu, warto walczyć o swoją chłodnicę.
Napisałeś też że to się dzieje powoli i w długiej trasie , tym bardziej zrób płukanie najpierw
Pozdrawiam
jawaldek - 22-09-2015, 23:44
U-96 napisał/a: | Ja bym spróbował najpierw płukania
Są dobre preparaty, trzeba wybrać coś markowego i zrobić to prawidłowo | Sorki ale nie zgadzam się Takie płukanie zdaje egzamin jak jest robione przynajmniej raz w roku. Jeśli płukanie robimy pierwszy raz od zamontowania przez fabrykę chłodnicy to efekt zapchania pewny. Używałem jakiegoś firmowego preparatu i zgodnie z instrukcją->> szkoda czasu i kasy
Używki chłodnicy nie kupuje się bo efekt może być taki sam lub nawet gorszy. U-96 napisał/a: | Chłodnica w Miśku jest miedziana | tak, a pompa wodna ???......aluminiowa lub podobny stop
U-96 - 23-09-2015, 07:19
Waldek
no to gość ma do wyboru 2 wyjścia
Ja bym mimo wszystko zaczął od płukania, jeśli układ miał i ma zalany dobrym płynem
to płukanie na pewno pomoże , chińczyki z zamienników często wytrzymują 1-2 lata i rozszczelniają się nawet w osobówkach, gdzie wibracje nadwozia w porównaniu do Miska są dużo mniejsze, nie bez powodu Japońca wsadzili do Miśka miedzianą chłodnicę.
Nie ma co się oszukiwać buda w Miśku ma duże wibracje nawet przy dobrych polibuszach,
a kiedy są zużyte to jeszcze bardziej.
Mimo wszystko ratowałbym oryginał - tak jak pisałem , minimum 2 płukania
Pozdrawiam
jawaldek - 23-09-2015, 08:33
Cytat: | no to gość ma do wyboru 2 wyjścia | no ma dylemat tak na wszelki wypadek jak nie uda się wypłukać http://www.chlodnice-samo...st_type=product
pekar1 - 23-09-2015, 08:55
Panowie
Dziękuję za podpowiedzi..
Przemyślę to wszystko i dam znać o efektach.
Pompa wody ? Nie wiem jaki stop, nie mam pojęcia...zakładana była nowa..
Na razie dzięki.
Pozdrawiam
jawaldek - 23-09-2015, 13:12
pekar1 napisał/a: | Pompa wody ? Nie wiem jaki stop, nie mam pojęcia...zakładana była nowa.. | istotne gdyż są preparaty do płukania chłodnic których nie wolno stosować przy elementach aluminiowych.
pekar1 - 23-09-2015, 13:15
Dzięki, faktycznie istotna informacja..
|
|
|