Chcę kupić Carisme! - Carisma 1.8 GDI - warto ???
lolo.lolo - 27-09-2015, 20:04 Temat postu: Carisma 1.8 GDI - warto ??? witam,
w temacie Carismy nie jestem "fachowcem", a potrzebuje szybko sprawne auto do jazdy i taki o to egzemplarz wpadł mi w oko:
http://olx.pl/oferta/mits...html#d153b5a3aa
Do znawców tematu: czy w ogóle warto się nią zainteresować ???
pozdro
Ziemba. - 27-09-2015, 20:36
Jest błąd w ogłoszeniu, gdyż przedliftowe GDI ma 125KM, a 115KM to miały 1.8 SOHC.
[ Dodano: 27-09-2015, 20:39 ]
Zapytaj jakiego oleju silnikowego używał, ponieważ silniki GDI są wrażliwe na jakość oleju.
plecho1 - 27-09-2015, 20:40
Ja przy takim roczniku w GDI bym się nie pchał.
lolo.lolo - 27-09-2015, 20:49
Ziemba. napisał/a: | Jest błąd w ogłoszeniu, gdyż przedliftowe GDI ma 125KM, a 115KM to miały 1.8 SOHC.
|
no właśnie to zauważyłem studiując forum (musiał się właściciel pomylić)
plecho1 napisał/a: | Ja przy takim roczniku w GDI bym się nie pchał. |
a to dlaczego ... ?
[ Dodano: 27-09-2015, 20:50 ]
Ziemba. napisał/a: | Zapytaj jakiego oleju silnikowego używał, ponieważ silniki GDI są wrażliwe na jakość oleju. |
a jaki najlepiej powinien być ?
plecho1 - 27-09-2015, 20:57
Poczytaj sobie tematy z działu Carismy to się dowiesz co to jest GDI i jakie problemy maja posiadacze starych takich autek.
lolo.lolo - 27-09-2015, 21:03
plecho1 napisał/a: | Poczytaj sobie tematy z działu Carismy to się dowiesz co to jest GDI i jakie problemy maja posiadacze starych takich autek. |
no troszku już poczytałem
oprócz falujących obrotów (czyszczenie i adaptacja przepustnicy) oraz awarii pompy WC więcej niepokojących rzeczy nie zauważyłem - jezeli coś przegapiłem to wyprowadź mnie z błędu ...
mkm - 27-09-2015, 21:07
Nie przegapiłeś - teraz znajdź koszty i czas znalezienia usterki
Taniego GDI bym się obawiał.
To bardzo fajny silnik, ale wymaga, dobrego paliwa, dobrego mechanika i dobrych płynów.
plecho1 - 27-09-2015, 21:28
Możesz poczytać też o klepiących zaworach, zawalonym nagarem całym dolocie, oleju w gniazdach świec, rozrząd to koszt około 600zł plus robota. To tak na szybko
Z GDI jest jak z dieslem, najlepiej kupować taki którego historia jest nam znana bo przeważnie sprzedający pozbywa się problemu.
apg2312 - 27-09-2015, 21:38
Dodatkowo do wszystkich mankamentów GDI dochodzi praktycznie brak możliwości zainstalowania podtlenku LPG
Ale nie straszcie tak kolegi, to jest wbrew pozorom tylko auto, a nie prom kosmiczny. Chociaż z tym
mkm napisał/a: | wymaga, dobrego paliwa, dobrego mechanika i dobrych płynów |
zgadzam się bez żadnych zastrzeżeń. może bym tylko dodał, że "mechanika znającego się na japońskich silnikach"
Najprościej by było podjechać i sprawdzić, co to auto jest warte...oczywiście, z kimś kumatym w temacie "Carisma GDI", plus oczywiście stacja diagnostyczna. No ale też trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że za dwa i pół patyka (i to do negocjacji) to cudów oczekiwać nie można... No chyba, że to będą "cuda inaczej"
MichciuGT - 27-09-2015, 22:38
a ja chciałbym zaznaczyć że 1.8 GDi jeżeli nie był katowany to silnik jest o wiele wytrzymalszy w porównaniu do 1.6 i 1.8 Opla z tych samych lat, do wielu części jest bardzo łatwy dostęp do wymiany, części używanie nie są drogie (no może oprócz przełączników szyb, ale te też można znaleźć tanio na szrocie ), z resztą i tak zazwyczaj nic się nie psuje, tylko jak to wyszło w przypadku wtrysku bezpośredniego trzeba czyścić dolot, najlepiej co każdą wymianę rozrządu, no i ten silnik ładnie przyspiesza z niższych obrotów
zico81 - 28-09-2015, 08:11
Fakt GDI musi być sprawdzone bo popłyniesz z kosztami napraw. Ja mam od stycznia i nic sie nie dzieje, oprocz tego ze ciszej chodzi silnik na zimnym, bo na cieplym klepie jak diesel
papamitsu - 29-09-2015, 21:00
MichciuGT napisał/a: | no może oprócz przełączników szyb |
30zł/szt
MichciuGT - 29-09-2015, 22:13
papamitsu napisał/a: | MichciuGT napisał/a: | no może oprócz przełączników szyb |
30zł/szt |
miałem bardziej na myśli to że w panelu wyłamują się plastikowe mocowania tych przełączników, a to jest już jeden odlew i cały panel już sporo kosztuje w ASO, co prawda można naprawić tak jak na forum, ale to nie to samo co oryginał
plecho1 - 30-09-2015, 17:43
Ja wiem czy tak się wyłamują, moje obecne autko mam już ponad 3 lata i przejechałem około 70 tys km i jeszcze tego problemu nie miałem.
robert78 - 02-10-2015, 18:40
plecho1, czytajac twoje negatywne opinie o GDI az mnie nieraz nosi ja mialem 7lat Gdi zadnych problemow a przynajmniej nic powaznego zamiast oczerniac ten silnik napisz nowemu ,,jak dbasz tak masz'' ja przez 7 lat 3 razy czyscilem przepustnice w tym 2 razy byla czystrza niz pewnie u ciebie fakt zawory klekocza ale nie przeszkadzaja jak sie olej rozgrzeje to jest ok dynamika lepsza niz u ciebie skrzynia lepsza wada to tylko ze nie oplaca sie montowac gazu a reszte jest do ogarniecia czytajac forum da sie ogarnac caly silnik samemu
p.s. dlaczego nie wspominasz o wadach twojego silnika np skrzyni
tyle odemnie w temacie a kupujac auta wiadomo ze trzeba sprawdzic czy jest ok bo nawet niezniszczalny silnik mozesz kupic rozwalony a pozniej opinie o nim wedle siebie glosic
|
|
|