To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

L200 Techniczne do 2005r. - Nie gaśnie kontrolka oleju po wyjęciu kluczyka.

skun37 - 28-09-2015, 12:36
Temat postu: Nie gaśnie kontrolka oleju po wyjęciu kluczyka.
Witam problem następujący:

Dziewczyna jadać naszym L200 2001 2.5td nagle miała problem z zamknięciem elektrycznych szyb, zgasło radio, ale auto dalej normalnie chodziło.

Potem, gdy zgasiła auto zaczęły się jaja, a mianowicie podczas próby odpalenia nie było sytuacji, że aku słabo kręcił czy przygasały kontrolki tylko było szybkie cykanie z okolic rozrusznika. Ok auto na kable i odpaliło bez problemu, ale jadąc dalej przestawały działać kierunki, światła itd. Czyli pewnie gdzieś zwarcie. Ok

Dojechaliśmy do domu próba odpalenia bez kabli i nagle sru główny bezpiecznik od świateł 30A powiedział papa i się przepalił. Ok wymieniłem podłaczyłem świeży aku, auto bez problemów odpaliło problemy ze światłami i ze wszystkim zniknęły (myślę sobie dalej pewnie jest zwarcie wiec gaśnica pod ręką i jadę). Wszystko było by ok gdyby nie to, że po zgaszeniu auta paliła się non stop kontrolka oleju (i po wyjęciu kluczyka jak i z kluczykiem...oczywiście olej itd w normie) Pojawiła się też inna ciekawostka w postaci przednich świateł które paliły się same z siebie nie reagując na wyłączanie i włączanie (choć przełącznik przy kierownicy działał poprawnie tz. po włączeniu podświetlał zegary i przy otwartych drzwiach było pikanie). Po odłaczeniu aku światłą gasły i można było je normalnie zapalać i gasić (bez włączenia auta)..

Gdzie szukać zwarcia lub jakieś inne pomysły ?

satyricon - 07-10-2015, 07:48

Witaj,elektrykiem nie jestem ale wtej sytuacji to tylko do dobrego elektryka,moze cos jest dodatkowo zamontowane,czasami tak sie dzieje jak robia przekladki z anglikow,i kombinuja z przewodami.Mysle ze od razu pojechales do elektryka,powodzenia.