Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Jak wyciągnąć przedni reflektor carisma 2002
douglas - 18-10-2015, 00:08 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Jak wyciągnąć przedni reflektor carisma 2002 Witam wszystkich.
Potrzebuje wyjąć lewy reflektor z mojej cari, ale mam z tym mały problem. Odkręciłem śrube w środkowej czesci grila, dalej górne mocowanie reflektora, dalej śrubę reflektora od strony błotnika. Z tego co widzę są jeszcze dwa plastikowe zaczepy idące od grila które trzymają lampę. Jak je wyciągnąć żeby niczego nie połamać oraz czy jeszcze coś trzyma tego skubańca w gnieździe (oczywiście oprócz okablowania), bo sie męczyłem z nim dziś dłuższą chwilę i poległem z zimna Prośba o wskazówki a najlepiej jakiś schemat.
Pozdrawiam
robertdg - 18-10-2015, 08:45
Atrapa to widoczne śrubki, kołki i zaczepy od frontu a od strony reflektora zaczepy wyglądające tak
Wystarczy nacisnąc ten języczek po środku między wąsami i powinien wyskoczyć, tam są chyba 2 sztuki.
Reflektor mocowany od góry do pasa, od strony zarówki kierunkowskaza oraz pod atrapa
douglas - 18-10-2015, 13:38
robertdg napisał/a: | Atrapa to widoczne śrubki, kołki i zaczepy od frontu a od strony reflektora zaczepy wyglądające tak
Obrazek
Wystarczy nacisnąc ten języczek po środku między wąsami i powinien wyskoczyć, tam są chyba 2 sztuki.
Reflektor mocowany od góry do pasa, od strony zarówki kierunkowskaza oraz pod atrapa |
Dzięki za podpowiedź. Właśnie robiłem drugie podejście. Tego języczka nie ma jak na zdjęciu, ten zatrzask jest schowany w takim dłuższym bolcu plastiku który wychodzi od atrapy grila. Dlatego ścisnąłem te wąsy po obu stronach do środka, coś tam delikatnie strzeliło/trzasnęło ale nie ruszyło :/ A do dolnego zatrzasku to chyba trzeba mieć chińskie rączki żeby się dostać Da się wyjąć reflektor bez ściągania zderzaka? I czy dobrze działam z tym zatrzaskiem, bo chyba powinien wyjść po takiej operacji?
robertdg - 18-10-2015, 17:43
Jest otworek w atrapie do odczepienia tego wąsa
douglas - 18-10-2015, 19:42
robertdg napisał/a: | Jest otworek w atrapie do odczepienia tego wąsa |
Łokej więc czeka mnie 3cie podejście
[ Dodano: 23-10-2015, 12:31 ]
robertdg napisał/a: | Jest otworek w atrapie do odczepienia tego wąsa |
robertdg dzięki za info, ale w swojej atrapie niestety nie mam tego otworka. Nie mam jak odczepić tych zaczepów a nie chcę mocno szarpać żeby czegoś nie urwać. Mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcia z podpowiedzią (najlepiej na przykładzie swojej maszyny) gdzie, co i jak należałoby nacisnąć żeby je wyciągnąć? Męczę się z tym niemiłosiernie Z góry dzięki!
robertdg - 23-10-2015, 17:42
Tu masz zdjęcia atrapki z każdej strony, zaczep jest na tym długim odstającym plastyku http://ев
...6710760/1688404
douglas - 23-10-2015, 23:51
Wiem wiem, dokładnie tak to wygląda. Ja mam dwa takie długie plastiki na każdym z nich jest zaczep. Ale tak jak pisałem wcześniej jak ściskam ten zaczep po oby stronach to nie wychodzi. Bo rozumiem że żeby wyszedł z reflektora to trzeba ten zaczep po obu stronach ścisnąć?
robertdg - 24-10-2015, 06:46
Nie, trzeba od strony reflektora dostać sie do tego jezyczka co znajduje się miedzy tymi wasami które sciskasz, poswiec sobie dokładnie latarką, jest takie miejsce na odchylenie tego jezyczka, jak go odchylisz to atrapa powinna zejść, a zeby ja ponownie zamontowac to musisz te zatrzaski wyciagnac z lampy i wsunac do atrapy
|
|
|