To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - wysokie obroty do rozgrzania

polek - 21-10-2015, 11:50
Temat postu: wysokie obroty do rozgrzania
Mój przypadek: w okresie jesienno zimowym. W momencie kiedy odpalam samochód silnik wchodzi na 1800 obrotów. Ruszam, wysprzęglam i silnik wskakuje na 2500. Po rozgrzaniu obroty nagle wskakują na swój odpowiedni poziom czyli 700. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy.
piotrekk6 - 21-10-2015, 14:59

Było poruszane wiele razy. To normalne, silnik dlatego właśnie nagrzewa się szybciej niż inne. Jeżeli ktoś ma jeszcze gaz to nawet lepiej bo szybciej się przełączy. Wraz z nagrzewaniem się ecu zmniejsza te obroty aż do normalnej wartości. Największe zużycie silnika dzieje się właśnie podczas jego pracy gdy jest zimny a nie wtedy gdy jeździmy ostro gdy jest rozgrzany dlatego dla mnie to jest zaleta.

Nic z tym nie zrobisz. Wiem że trochę dziwne jak silnik tak wyje ale musisz się przyzwyczaić do tego i do dziwnych spojrzeń ludzi na światłach/przejściach dla pieszych ;) :biggrin:

Ziemba. - 21-10-2015, 22:57

Mi jeszcze nigdy tak wysoko nie wskoczyła.
Po odpaleniu w zimę dochodzi do tych 2000obr/min, zapnę pasy włożę telefon w uchwyt i spadają obroty do około 1500obr/min, a po ruszeniu raczej nie podbija już.

[ Dodano: 21-10-2015, 22:59 ]
A w okresie jesiennym chyba 2tyś nie widziałem zaraz po odpaleniu.

piotrekk6 - 22-10-2015, 09:22

Ja może przed czyszczeniem przepustnicy nie miałem też tak. A po przeczyszczeniu przepustnicy często widzę 2tys obrotów i wydaje mi się że to normalne.
W innej carismie która była w rodzinie też tak było, najbardziej odczuwalne jest to w zimie. Nie zamierzam z tym nic robić. bo w sumie co można zroibć? Naukę obrotów? Ona się sama robi podczas jazdy.

Marcino - 22-10-2015, 10:27

W galantach jest podobnie nawet tych z silnikami 2.5V6
remi - 22-10-2015, 11:16

W instrukcji obsługi cari nawet napisali, że trzeba uważać na zimnym silniku przy zmianie biegów, bo auto nawet bez dodawania gazu może samo przyspieszać. Norma mam to samo.