To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - 1.8 GDI automat-olej

robert195 - 22-10-2015, 12:02
Temat postu: 1.8 GDI automat-olej
Cześć wszystkim forumowiczom. W mojej carismie 1.8 GDI 2000r, zaczął czasami lekko szarpać automat z 2 na 3 albo jak jade w korku i tocze się na z lekko wcisnietym pedałem gazu, sprawdziłem olej i jest tyle ile powinno, tylko zastanawia mnie kolorystyka jego, czy on nadal jest dobry do eksploatownia czy juz do wymiany? wstawia zdjęcie koloru oleju. Pozdrawiam

robertdg - 22-10-2015, 19:28

Na kartce może wyglądać w miarę (sprawdzałeś woń :?: ), jak zlejesz do banki może być gorzej z klarownością. wstępnie możesz zresetować ECU i przyuczyć go http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=31379 jak to nie pomoże to wymień olej w automacie
rasiak1980 - 22-10-2015, 20:38

sprawdź błędy sterownika skrzyni, takie szarpnięcia to najczęściej błędy z czujników wejścia wyjścia a może to być fizycznie uszkodzenie samego czujnika, albo tez zbyt niski poziom lub złe parametry oleju, uszkodzone sprzęgło hydrokinetyczne, może to być też uszkodzenie elektrozaworów nie wiem jaki tam jest olej nalany ale powinien być klarowny jeżeli jest mętny albo jak kawa z mlekiem to niedobrze bo dostaje się woda albo płyn chłodniczy
norb - 23-10-2015, 09:56

Ja takie pytanie : mam czrisme z 2002 r. 1.8GDI automat (jak dobrze myślę Tiptronic, selektor z + i - bez Hold). W instrukci obsługi jest inny selektor i wyświetlacz skrzyni. Jaki mam model skrzyni (szukam informacji na ten temat) jaki olej polecacie do tej skrzyni ???