Carisma - Techniczne - Olej
MatricePL - 29-10-2015, 12:15 Temat postu: Olej Witam. Z moją Carismą 1.8 GDI jest coś nie tak. Bagnet nie pokazuje stanu oleju. Początkowo myślałem, że poprostu jest go za mało, ale dolałem w sumie prawie 2,5 l i ciągle jest to samo. Stoi na równym, sprawdzam na zimnym silniku (stoi po nocy). Czy możliwe jest, że to przez temperaturę? Gdyby było go za mało czy świeciłoby się coś? Ile trzeba tak jeździć, żeby zatrzeć silnik? Proszę o pomoc, bo ja w tym zielony jestem
apg2312 - 29-10-2015, 16:35
W silniku wchodzi 3,8 litra + 0,5 w filtrze.
Jeśli miałeś sucho w misce olejowej, czy prawie sucho, to wlanie 2,5 nie pokaże jeszcze nic na bagnecie.
Skoro, jak sam piszesz, jesteś zielony, to najlepiej podjedź na jakiś warsztat. Olej sam z siebie z silnika nie ucieka raczej
Bizi78 - 29-10-2015, 17:05
Sprawdź czy bagnet jest mokry, świeży olej może być niewidoczny na bagnecie.
Oczywiście jazda bez oleju nie jest dla silnika wskazana .
MichciuGT - 29-10-2015, 21:48
apg2312 napisał/a: | W silniku wchodzi 3,8 litra + 0,5 w filtrze.
Jeśli miałeś sucho w misce olejowej, czy prawie sucho, to wlanie 2,5 nie pokaże jeszcze nic na bagnecie. |
do filtra oleju wchodzi 0,3l, a przy wymianie oleju, do filtra i silnika ok. 3l +-0,5l, więc po dolaniu 2,5 litra olej powinien być na bagnecie (można poczuć palcem w którym jest miejscu jeśli jest przeźroczysty, co Bizi78 słusznie zauważył),MatricePL jeszcze jedna rzecz na którą można zwrócić uwagę: czy kontrolka o braku ciśnienia oleju zapala się po przekręceniu i od razu gaśnie po odpaleniu?
plecho1 - 30-10-2015, 06:32
Dodatkowo jeśli teraz przypadkiem przesadziłeś z ilością oleju to też nie jest dobre dla silnika bo z tego powodu mogą puścić uszczelki i jeśli teraz jest ponad stan to lepiej upuścić do właściwego stanu. Napisz jeszcze czy miarka ma na końcu znaczki minimum i maksimum bo może jest uszkodzona lub nie jest oryginalna lub nawet zrób jej zdjęcie i zamieść tutaj to ocenimy czy jest ok.
|
|
|