To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Co to za dźwięk?

MManiak - 31-10-2015, 21:13
Temat postu: Co to za dźwięk?
Witam!
Dzisiaj dotarły do mnie niepokojące dźwięki spod maski. Jechałem przez moment z wyciszonym radiem i podczas dodawania gazu było słychać takie ciche klekotanie. Bardzo zbliżony dźwięk powstaje przy ruszaniu pod obciążeniem na niskich obrotach, kiedy to słychać klekotanie zaworów. Ten dźwięk natomiast był ledwo słyszalny i pojawiał się w zakresie obrotów 1500-2000 przy dodawaniu gazu. Nie za każdym razem, ale dosyć często. Im bardziej stawałem na gazie, tym wyraźniej było to słychać. Na pokładzie 3 osoby, pusty bagażnik, równa droga i 60% paliwa. Czy przyczyną mogą być luzy zaworowe? A może to pompa paliwa?

FredPL - 31-10-2015, 21:30

Sprawdź poziom oleju ;)
plecho1 - 31-10-2015, 21:47

Kiedy ostatnio regulowałeś zawory? Producent zaleca regulację co około 100 tys km, jeśli jest LPG, to luz zaworowy warto sprawdzać co około 50 tys km.
MManiak - 31-10-2015, 22:22

FredPL napisał/a:
Sprawdź poziom oleju ;)
Wymieniany niecałe 1000 km temu i jest w normie.
plecho1 napisał/a:
Producent zaleca regulację co około 100 tys km
:oops: Czyli czas na zawory. LPG nie ma i nie było, ale jednak 167tys. km już na blacie jest. Dzięki panowie. :wink:

Ale mam jeszcze pytanie, w którym dokładnie silniku 1.6 w Carismie były hydropopychacze? Bo do niedawna byłem przekonany, że mam wersję 103KM, ale okazało się, że jest to jednak 99KM. :rolleyes:

plecho1 - 01-11-2015, 07:53

Właśnie w wersji 103KM wprowadzonej po 2001r. już były regulowane hydraulicznie czyli po drugim lifcie. U Ciebie jest jeszcze regulacja manualna, tu masz opisane co i jak http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=7523