To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - GALI want to say HELLO!!!

thebloody - 01-11-2015, 22:55
Temat postu: GALI want to say HELLO!!!
Dopóki mój łaszek nie będzie w pełni sił
( 1G GS pod choinkę dostałam, na GSX-a będę przerabiała :D )
postanowiliśmy powrócić całkiem do marki Mitsubishi także w zakresie auta codziennego.
Na dzień dzisiejszy dość mamy diesli, zatem Gali 2.5 V6 2002 r. chciałby się przywitać.
Całkowity spontan - wypad po auto z Gdyni do Gubina czyli ponad 1000 km zrobione...
i Gali bez zająknięcia z impetem i werwą opuścił komis i wdycha nadmorski jod :)

A oto środeczek:

Liczymy na ciepłe przyjęcie :)
Mam nadzieję, że koledzy pomogą w wyborze klocków i tarcz,
bo nie daje rady przebrnąć przez forumowy temat - mało czasu, a co osoba to inne zdanie... ;)

Kaucz - 01-11-2015, 23:55

To kiedy gleba :P ?
thebloody - 02-11-2015, 08:58

A po co gleba? Auto jest piękne w serii i chciałabym, by pozostało w oryginale w miarę możliwości. Poza tym ma służyć do jazdy na co dzień, jak Wy sobie radzicie? Lawetą przez progi zwalniające? :mrgreen:
thebloody - 02-11-2015, 09:09

Możecie sie śmiać, ale po kilku dieslach, gdy wracałam Galim z drugiego końca świata do domu po zakupie, to zawolałam ojca na pomc, bo auto mi gaśnie... A on pracował. Nieprzerwanie. Tak kulturalnie i cicho, ze nabrałam sie już ze 3 razy na postoju!! :finga: V6 rządzi :twisted:
Kaucz - 02-11-2015, 11:23

thebloody napisał/a:
A po co gleba? Auto jest piękne w serii i chciałabym, by pozostało w oryginale w miarę możliwości. Poza tym ma służyć do jazdy na co dzień, jak Wy sobie radzicie? Lawetą przez progi zwalniające? :mrgreen:

Glebę zrób na częściach OEM i będziesz mieć oryginał dalej. Ja mam -40mm i nie ma tragedii. Jedynie muszę pamiętać, żeby tyłem parkować ;)

thebloody - 02-11-2015, 11:32

Kaucz, nie jestem za tym, auto codzienne nie powinno mnie tak ograniczać, czasem fajnie pojechać nad jezioro na domek lub na szutry, jakoś gleby mnie nie jarają ;)
Boje sie, ze bede dokładką w 1G szurać, a co dopiero Gali na co dzień - on niech sobie będzie taki jaki jest - wystarczająco się stresuję, żeby nim nie przytrzeć na nierównościach po lesie czy krawężnikach itd. :) To chyba nie dla mnie, ale oczywiście co kto woli :)

Doradź mi lepiej jakie masz klocki i tarcze i jak Ci się sprawują, bo ja muszę na wczoraj wymienić, bo hamulce to tu prawie nie istnieją już, Niemiec do kościoła wyjeździł, bardzo pobożny był :D

Owczar - 02-11-2015, 11:46

thebloody, gleba i fela to podstawa. Najlepiej na chińskich felgach i używanych oponach z allegro :) w ogóle nie czujesz klimatu! ;P auto nie ma być praktyczne tylko trzec brzuchem po asfalcie. A koła z tyłu najlepiej w negatywie co najmniej 5 stopni :)

A tak poważnie, to gratuluje nabytku. Tarcze i klocki polecam textar. I porządne czyszczenie prowadnic i tloczkow plus dedykowane smary do tego.

thebloody - 02-11-2015, 12:33

Owczar, Ty to jesteś... :P
dzięki, zaraz coś poczytam o tych textarach.

Kaucz - 02-11-2015, 13:55

Byłem swoim na mazurach - działeczka z domkiem daleeeko od drogi - nie było najmniejszego problemu z przejazdem :)
Na glebie to auto dużo lepiej wygląda, a nie jak koza :P . Nie twierdzę, że ma być to karykatura rodem ze spotkań Stance'owców ale lekkie obniżenie dużo poprawia ;) .

A klocki to TRW, tarcze Mikoda :P

Dario1986 - 02-11-2015, 15:07

Bliźniak :)
jacek11 - 02-11-2015, 16:05

Kaucz napisał/a:
Na glebie to auto dużo lepiej wygląda, a nie jak koza :P

To już jest kwestia gustu.Ja też nie zamierzam obniżać swojego gala,bo mi się podoba taki jaki jest,nawet na komplecie stalówek z zimowymi oponami wygląda naprawdę dobrze.
thebloody, Ja odkąd pamiętam,zakładam klocki TRW (wcześniej Lucas).Do mojej jazdy w zupełności wystarczają.
Gratuluję nabytku.Z tym autem nie można się nudzić :P

Owczar - 02-11-2015, 16:18

Cytat:
Z tym autem nie można się nudzić

Zabrzmiało dwuznacznie :)

vrangsinn - 02-11-2015, 16:28

łądna sztuka...jak chcesz w kombiaku troszku lepszejsze wrzucic to klocki Zimmerman sport + klocki brembo, ewewntualnie ferodo jak beda dostepne....moim zdaniem rewelka...
sveno - 02-11-2015, 17:35

Owczar napisał/a:
Tarcze i klocki polecam textar.
a ja napiszę odwrotnie. Stanowczo odradzam, u mnie taki zestaw (sygnowany znaczkiem mitsu: monotowany w ASO) piszczy niemiłosiernie do tego stopnia, że za chwile prawie nowe klocki idą na złom bo już zamówiłem Brembo. Zraziłem się strasznie do tego producenta. Przerobiłem w Galancie w sumie już 4 zestawy tarcz i klocków i z żadnymi nie miałem tyle problemu co z Textarami, nic nie pomogło a próbowałem odtłuszczania, przeszlifowania, smarów i nawet podkładek antywibracyjnych, efek końcowy jest taki, że jak wracam z pracy to wszyscy sąsiedzi w promieniu kilometra o tym siedzą.
Owczar - 02-11-2015, 17:41

Ja na textarze jeżdżę juz ponad 4 lata. Teraz jestem w połowie 2 zestawu klocków i to w sumie pierwsze hamulce, o których mogę powiedzieć że są trwałe i hamują. Jeszcze jak nim jeździłem po autostradach to zdarzało się hamować z 200km/h bo zaczynał się wyścig tirów. Nie pogiely się i hamują wciąż tak samo.

Moje nie były sygnowane znaczkiem mitsubishi.