To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Reklama z Mitsumanakami

banderas40 - 04-11-2015, 08:27
Temat postu: Reklama z Mitsumanakami
Witam dzisiaj w radio słyszałem reklamę Mitsumaniaku itd itp... Reklama dotyczy przeglądów u dealerów. Ciekawi mnie to czy wystąpili do właścicieli o zgodę na używanie tego zarejestrowanego znaku i czy w jakiś sposób zrekompensowali użycie lub też czy z właścicielami ustalili prawo do użycia nazwy zastrzeżonej.
Pytanie tak z ciekawości oczywiście :-) i na przyszłość dla organizatorów kolejnych zlotów jako element do rozmów o sponsorowaniu zlotu.

Firebee - 04-11-2015, 09:38

ciekawe:) Jak gdzieś znajdziesz by dało radę posłuchać to poproszę :)
banderas40 - 04-11-2015, 11:08

Firek RMF FM I RMF MAX od wczoraj leci Mitsumaniaku ..... taki text z zaproszeniem do serwisu na przegląd samochodu. Uważam, że skoro macie zastrzeżony znak słowny oraz graficzny powinni wystąpić do Was o zgodę. A piszę o tym najzwyczajniej choćby w przyszłościowej sprawie wsparcia zlotu - jakimiś konkretami a nie jako dodatek oraz np wsparcia MM Dzieciom :-) . Sam zobacz jak to działa od razu w potoku reklam przez większość z Nas Mitsumaniaków zostaje to wychwycone.
Firebee - 04-11-2015, 13:24

Dziękuję banderas...Rozmawiałem już z RMF FM, słyszałem tekst reklamy, gdyż Pan z działu prawnego odtworzył tą reklamę podczas rozmowy, wysyłam stosowne pismo do działu prawnego tegoż radia, natomiast Was prosiłbym o nagranie tej reklamy na jakiś nośnik.

RMF przekaże mi oczywiście powyższą reklamę, natomiast musi pewna procedura być zachowana.

Natomiast nie ma najmniejszego problemu, byście zgrali takową reklamę bezpośrednio z radia.

Reklama jest emitowana w RMF i RMF MAXXX tak jak wspomniał banderas codziennie w godzinach porannych (ok. godz. 7:00)

Z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam
Firek

dla przypomnienia:

sampler - 05-11-2015, 08:25

Dzisiaj była już inna wersja reklamy. Nie pada słowo mitsumaniaki ale jest cos o mikołaju i mitsubishi
Firebee - 05-11-2015, 09:13

dzięki za sprawdzenie, czasem podsłuchajcie z rana RMFu, reklamę tak czy inaczej wyciągnę z działu prawnego RMF FM
Firebee - 05-11-2015, 13:01

Sprawa częściowo wyjaśniona.. Pomysłodawcy reklamy nie mieli na myśli nas, klubowiczów, a miłośników Mitsubishi tak jak Golfomaniaki tak MItsumaniaku...

Takie jest stanowisko Mitsubishi Motors Polska, ciężko mi to przyjąć, ale ok.

W każdym razie chciałbym, byście wiedzieli, że nic jako właściciel prawa towarowego nie wiedziałem o użyciu nazwy "Mitsumaniaku" w reklamie emitowanej w RMF FM i RMF MAXXX, ani nie czerpałem(nie czerpaliśmy) korzyści majątkowych z tej reklamy.

pozdrawiam
Firek

JCH - 05-11-2015, 13:18

Firebee napisał/a:
Sprawa częściowo wyjaśniona.. Pomysłodawcy reklamy nie mieli na myśli nas, klubowiczów, a miłośników Mitsubishi tak jak Golfomaniaki tak MItsumaniaku...

Takie jest stanowisko Mitsubishi Motors Polska, ciężko mi to przyjąć, ale ok.
Oczywiste jest, że tak będą się tłumaczyć :lol:
Jednak od lat wiadome jest, również dla MMC, że jest taki twór jak MITSUMANIAKI i jest on Oficjalnym Klubem Mitsubishi w Polsce. Jest gdzieś nawet stosowny certyfikat. Tłumaczenie, że "to tak jak Golfomaniaki" jest trochę jak strzelanie we własne kolano ;)

Ale... może za porozumieniem obu stron niech ta reklama "chodzi" w radiu jak najdłużej skoro jest dobra i przyciąga ucho. Może warto porozmawiać o korzyściach dla obu stron :roll:

Firebee - 05-11-2015, 13:23

JCH napisał/a:

Ale... może za porozumieniem obu stron niech ta reklama "chodzi" w radiu jak najdłużej skoro jest dobra i przyciąga ucho. Może warto porozmawiać o korzyściach dla obu stron :roll:

na to bym Jacku nie liczył... Prosiłem kolejnym razem o uprzedzenie, jeśli mają chęć użyć naszej nazwy.. Były wątpliwości też ze strony przedstawiciela MMC czy mamy znak towarowy zastrzeżony i czy faktycznie nie mogą jego bez naszej zgody użyć (tu prosiłbym Seichan o wypowiedzenie się)...

Dokument rejestracji znaku towarowego został wysłany do MMC, znak towarowy znakiem towarowym, ale prawa autorskie do nazwy mitsumaniaki mamy od chwili założenia klubu.

moment trochę nietypowy, bo miałem z MMC do wyjaśnienia jeszcze jedną nietypową sprawę.. ale chyba doszliśmy do porozumienia. dowiecie się o niej wkrótce.

mjsystem - 05-11-2015, 13:40

Już widzę te rzesze "nowych" MitsuManiaków piszących o numer klubowicza(dostępny ad hoc) :roll:
Hubeeert - 05-11-2015, 15:03

Firebee napisał/a:
Pomysłodawcy reklamy nie mieli na myśli nas, klubowiczów, a miłośników Mitsubishi tak jak Golfomaniaki tak MItsumaniaku...

Bardzo ciekawe to stanowisko bo określenie Mitsumaniaki powstało dzięki nam a nie my dzięki niemu.

Zapytaj proszę osobę która Ci to tłumaczyła
1. dlaczego uważa Cię za idiotę
2. czemu zdjęli reklamę
3.
Firebee napisał/a:
Były wątpliwości też ze strony przedstawiciela MMC czy mamy znak towarowy zastrzeżony i czy faktycznie nie mogą jego bez naszej zgody użyć (tu prosiłbym Seichan o wypowiedzenie się)...

To sobie mogli sprawdzić. A oni mają zastrzeżony znak Mitsubishi? Bo ja nie wiem czy mają, ale jak go użyję i mają to pójdą do Sądu. Nie mam ochoty robić z tego afery w Sądzie, ale przepraszam byłoby na miejscu.

Mam nadzieję, że przeczyta to ktoś z MMC Car Poland - My Was nie potrzebujemy, żeby działać i się rozwijać. Wy korzystacie z tego, że jest Klub, Forum od ponad 10 lat i macie Nas w :butthead: , ale lepiej nie próbujcie na Nas żerować bo się wkurzymy i nie będzie to dla MMC Car Poland ani marki fajne wizerunkowo.

A jak chcecie to sobie zabierzcie autoryzację i diamenty - my to przeżyjemy, Wam trudno będzie sensownie wytłumaczyć się z tego, że kilkadziesiąt tysięcy Waszych Klientów zostało potraktowanych z buta.

vendetta - 05-11-2015, 19:48

Ja dzisiaj słyszałam tą reklamę jadąc do pracy, nie wiem które to było radio, ale na pewno było "mitsumaniaku".
Firebee - 05-11-2015, 20:43

napisałem do działu prawnego rmf fm, więc otrzymamy nagranie
gulgulq - 05-11-2015, 21:25

Myślę ze skoro nazwa jest zastrzeżona to urzędnik potwierdzający patent musiał stwierdzić że samo słowo" mitsumaniak" nie jest słowem potocznym. Tak więc tłumaczenia MMC to totalny wykręt - tym bardziej jeśli zdjęli reklamę (ktoś czuje smród). Dodatkowo MMC wie o klubie i jego prawnej ochronie wiec tłumaczenie się tym bardziej jest głupie.
Oczywiście sprawę fajnie byłoby załatwić polubownie w formie jakieś rekompensaty np. dla fundacji.

Z drugiej strony znak towarowy to bardziej emblemat graficzny - to nie to samo co słowo.

Firebee - 05-11-2015, 22:33

Znak towarowy jest na słowo, nie na emblemat graficzny