To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - [1.6] Akumulator do 1.6 z AS&GO

widmo - 07-11-2015, 17:55
Temat postu: [1.6] Akumulator do 1.6 z AS&GO
Witam, po 5 latach eksploatacji akumulator zaczyna szwankować. Kilkakrotnie już go ładowałem ale ostatnio wystarczy, że radio pogra w aucie z wyłączonym silnikiem 20 min. i już rozrusznik nie kręci :x Pokonuję autem krótkie odcinki po mieście i alternator nie ma zbyt częstych okazji by go doładowywać. Czy ktoś z Was drodzy Forumowicze wymieniał już bateryjkę w swoich ASX 1.6 z AS&GO? Jeśli tak to proszę o sugestie jaki konkretnie akumulator będzie odpowiedni i czy przy wymianie należy zachować jakieś specjalne procedury aby nie było później niespodzianek z błędami elektroniki.
tokyo - 09-11-2015, 00:54

Witam
Z lektronika nie bedzie problemow
Akumulator o jak najwiekszym pradzie rozruchowym przy odpowiednich gabarytach - tylko nie mitsubishi :)

widmo - 09-11-2015, 21:04

tokyo, dzięki za radę :D Zacząłem się rozglądać za ofertami producentów i jeszcze bardziej zgłupiałem :shock: Są dedykowane do podstawowych systemów auto-stop (EFB) oraz zaawansowanych tzn. z rekuperacją energii pochodzącej z hamowania (AGM). Ma w moim przypadku to jakieś znaczenie, czy to jedynie marketingowy bełkot? Znalazłem kilka:
BANNER RUNNING BULL EFB (EFB 565 00)12V 65Ah 550A
VARTA Silver Dynamic AGM 560 901 068
VARTA Blue Dynamic EFB 560 500 056
EXIDE EK600 027AGM, 560 901 068
Który byś(cie) polecił(li). Jest sens pakować się w te "nowe" technologie czy wystarczy tradycyjny akumulator? Jakie parametry techniczne ma ten instalowany na pierwszy montaż w ASXie? Na próżno szukać na nim jakichś oznaczeń oprócz "krzaczków" :cry:

lobuzek - 11-11-2015, 15:22

Jeśli miałeś w aucie akumulator typu AGM, to nie zmieniaj na zwykły. Zresztą przy Twojej jeździe (w większości miasto) lepiej kupić AGM.
widmo - 27-11-2015, 23:00

Założyłem CENTRA CK600. To bateria typu AGM. Zobaczymy jak się sprawdzi. Pomimo, iż dedykowana jest jako zamiennik do ASXa różni się nieco wymiarami od oryginału. Ale dała się zamontować bez żadnych modyfikacji. Jeśli ktoś szuka akumulatora identycznego z tym instalowanym na pierwszy montaż to YUASA YBX7005 (mnie czas naglił a była niedostępna).
Ps. Przed zakupem kontaktowałem się z kilkoma ASO. Każde z nich polecało inne baterie. O oryginale nawet nie wspominali.