To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Czujniki parkowania

Kochan - 09-11-2015, 19:17
Temat postu: [I 2.0] Czujniki parkowania
Witam, przymierzam się do zakupu najtańszej wersji czujników parkowania z wyświetlaczem

Zastanawiam się jaki jest realny rozmiar tego wyświetlacza oraz gdzie go zamontować. Może już ktoś przerobił temat z takim "bajerem" i może pochwalić się miejscem montażu.

W@sio - 09-11-2015, 20:23

Jesteś pewien, że chcesz z wyświetlaczem? Nie wystarczy Ci sam brzęczek? IMHO dość słabo to wygląda.
Kochan - 09-11-2015, 20:29

Miałem, takie z kamerką i podłączyłem sobie je do radia. Ceniłem sobie wtedy to że pokazuje odległość do przeszkody jak w tym przypadku.
W@sio - 09-11-2015, 20:38

To już bym szedł w stronę kamerki i lusterka z wbudowanym wyświetlaczem
elektryk - 12-11-2015, 12:57
Temat postu: Re: Czujniki parkowania
Kochan napisał/a:
Zastanawiam się jaki jest realny rozmiar tego wyświetlacza oraz gdzie go zamontować. Może już ktoś przerobił temat z takim "bajerem" i może pochwalić się miejscem montażu.
Ja mam ten model, kupiłem chyba 5 lat temu. Szerokość obudowy jest ok 12-14cm. Zrobiłem mały tuning i zamontowałem go nad lusterkiem. W ramach tuningu pomalowałem obudowę na szaro, wymieniłem kabel na szarą płaską tasiemkę i zamontowałem płytkę w obudowie do góry nogami. To ostatnie było najbardziej upierdliwe, bo wymagało podcinania laminatu i "naprawiania" uszkodzonych ścieżek. Jakiś czas temu chyba widziałem wersje "odwrotne" i z obudową pod kolor.

Coś tagi [IMG] nie działają na forum, więc wrzucam linkiem
LINK do zdjęcia

Kochan - 13-11-2015, 19:27

elektryk napisał/a:
Ja mam ten model, kupiłem chyba 5 lat temu. Szerokość obudowy jest ok 12-14cm. Zrobiłem mały tuning i zamontowałem go nad lusterkiem. W ramach tuningu pomalowałem obudowę na szaro, wymieniłem kabel na szarą płaską tasiemkę i zamontowałem płytkę w obudowie do góry nogami. To ostatnie było najbardziej upierdliwe, bo wymagało podcinania laminatu i "naprawiania" uszkodzonych ścieżek. Jakiś czas temu chyba widziałem wersje "odwrotne" i z obudową pod kolor.

Coś tagi [IMG] nie działają na forum, więc wrzucam linkiem
LINK do zdjęcia

Powiedz mi czy operacja odwrócenia jest jakoś bardzo skomplikowana ? Jakieś pojęcie o elektronice i lutowaniu mam, cierpliwość też jest :) Pytam bo mam 2 pomysły na montaż tego i wtedy będzie w różnych pozycjach.

bleki28 - 13-11-2015, 22:14

ja mam identyczny jak na focie w moim out zamontowany na podszybiu jak kupiłem już był scina go czasami ot tak ma
elektryk - 14-11-2015, 03:00

Kochan napisał/a:
Powiedz mi czy operacja odwrócenia jest jakoś bardzo skomplikowana ? Jakieś pojęcie o elektronice i lutowaniu mam, cierpliwość też jest :)
Trudno to opisać, po prostu trzeba mieć do tego smykałkę. Oryginalne ścieżki są na laminacie są dobrze widoczne, jak się kawałek odetnie to trzeba "zdrutować" żeby znowu działało.
Popatrzyłem jeszcze na zdjęcia w internecie i do przeróbki potrzeba jeszcze zmyć nadruk L/R z szybki i później ją wypolerować, bez tego dziwnie wygląda.

Znalazłem na allegro że konkurencyjny model z większym (szerszym) wyświetlacze mam opcję montażu do podsufitki.

kesikp - 31-03-2017, 19:29

Pytanie mam jak dostać się do wiązki światła wstecznego? Obojętnie z której strony może być z lewej lub z prawej. Wystarczy wyjąć ta kratkę plastykową czy trzeba odkręcać cały plastik? Pytam bo chce się wpiąć w wiązkę, bo będę montował czujniki cofania.
Bzyk_R1 - 31-03-2017, 19:38

kesikp, Nie narzucam Ci ale ja "wszedłem" do bagażnika przewodami poprzez lewą lampę z tyłu. trzeba troszkę naciąć gumową uszczelkę żeby przeszły dodatkowe kable. Uważam subiektywnie że to najlepsza droga. Kratkę musisz wyjąć żeby tam sterownik schować bo tam jest sporo miejsca. A żeby sygnał wstecznego z wiązki wziąć to musisz wykręcić lampę. Dwie śrubki widoczne po otwarciu klapy i dwie spinki, trzeba pociągnąć mocno w kierunku jazdy w tył. Ja buzer zostawiłem w bagażniku bo głośno pikał i z przodu byłoby za głośno. Ogólnie jak masz kanał to jakieś 45-60 minut roboty.
kesikp - 31-03-2017, 20:12

Kupilem takie czujniki.
http://allegro.pl/show_it...2MzMWI5MDIyMw==
Sprawdzilem i chyba zsemontuje plastykowe nadkole. Duzo z tym roboty? Ma ktos jakies doswiadczenie?

Bzyk_R1 - 31-03-2017, 20:24

O wiele więcej roboty niż przy demontażu lampy. Zresztą i tak musisz ją odkręcić bo nie pamiętam jaki kolor kabla idzie do wstecznej żarówki. A jak zdemontujesz boczek to masz grubą wiązke i nie zobaczysz który idzie do żarówki chyba że ze schematów elektrycznych skorzystasz. Co się tak uparłeś na nadkole? Niepotrzebna robota...
W@sio - 31-03-2017, 21:28

A może chce kontrolke pod nadkolem schować, Krzysiu? Ja tak właśnie zrobiłem ;-)

Żeby zdjąć nadkole musisz wyjąć kanapę, odkręcić uchwyt w burcie(zapadka) potem juz prosto, bo trzeba odkrecic listwe miedzy oparciami a podloga bagola, wypiąć platikowy próg wewnętrzny, plastikową osłonę zamka bagażnika... Dalej będziesz miał śruby na wierzchu, wię' dasz radę.

Bzyk_R1 - 31-03-2017, 21:36

I po co to wszystko Piotrek? Ja centralke wrzuciłem przez kratkę w boczku i złapałem trytytkami żeby nie latała i git. A tak kupę rzeczy do demontażu ;-)
W@sio - 31-03-2017, 22:34

:-D masz rację, ale jeśli autor temau chce demontować to juz wie co i jak ;-)