Pajero IV - Mruga / miga N (neutral) i świeci błąd silnika
ruks - 30-11-2015, 12:47 Temat postu: Mruga / miga N (neutral) i świeci błąd silnika Zaświecił mi się z rana błąd silnika a po włączeniu D mruga cały czas N. Co to za błędy i co można z nimi zrobić? Na szczęście auto jedzie normalnie, biegi zmienia, tryb ręczny też działa, nie jest nic słabsze ale trochę irytują te błędy, ktoś pomoże?
zbyszekm2 - 30-11-2015, 14:07
zwarcie w pozycjonerze prawdopodobnie.
ruks - 30-11-2015, 14:21
Czy można spróbować to skasować poprzez odłączenie aku? Czy diagnozowanie poprzez mruganie "check engine" opisywane tu na forum do P3 działa też w P4?
apg2312 - 30-11-2015, 14:39
Pajero IV to wg Wiki rocznik od 2006 do teraz.
O ile się nie mylę, to już trzeba auto podłączyć pod komputer.
I to by było chyba najlepsze rozwiązanie - migająca kontrolka CE może oznaczać jakąś niewartą uwagi pierdółkę (wtedy z czystym sumieniem skasujesz), ale też może być oznaką jakiejś awarii. Wiem, kosztuje to parę złotych, ale IMHO lepiej sprawdzić i mieć pewność.
ruks - 01-12-2015, 11:32
Po dłuższym postoju pogasło wszystko samo. Zastanawiam się czy pojawienie tych błędów miało związek z włączeniem zapłonu w trakcie gdy alarm działał bo zdarza mi się że kluczyk nie wyłącza alarmu a otwiera zamki i myślałem że stacyjką go rozbroję
Georg - 01-12-2015, 12:33
ruks napisał/a: | Zastanawiam się czy pojawienie tych błędów miało związek z włączeniem zapłonu w trakcie gdy alarm działał (...) | ...raczej nie miało. Jednak, aby całkowicie to wykluczyć potrzeba wiedzy o "usadowieniu" alarmu w instalacji auta.
ruks - 01-12-2015, 12:45
Myślę że jest odcięcie zapłonu a te błędy pojawiły się właśnie bezpośrednio o tej sytuacji...
|
|
|