[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Rzezenie silnika przy zejsciu z obrotow
Gielar - 02-12-2015, 23:19 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Rzezenie silnika przy zejsciu z obrotow Witam mój problem zaczął się wczoraj... Zauważyłem ze gdy silnik się nagrzeje to podczas spadku z wyższych obrotów tak około 2800-1800 obrotów pojawia się dziwne rzezenie wydobywajace się najprawdopodobniej z silnika . Podczas obociazenia silnika biegami nie ma problemów zero rzezenia a także na zimnym czy nagrzewajacym się silniku także ... Problem pojawia się przy nagrzanym już silniku i tylko w tych obrotach ... Co to może być ??
plecho1 - 03-12-2015, 06:27
Pewnie jakiś element się obluzował i przy pewnych drganiach silnika wpada w rezonans, być może to jakaś osłona układu wydechowego. Napisz czy masz LPG bo jeśli tak to czasem reduktor też potrafi tak hałasować jeśli nie jest zamocowany poprzez amortyzator drgań.
Może nagraj ten dźwięk telefonem i link do nagrania zamieść w temacie a będzie można coś więcej powiedzieć.
robertdg - 03-12-2015, 07:22
Jedż do mechanika na diagnoze (albo samemu uwąznie przypatrz się, przysłuchaj pracy), tu może być wiele przyczyn, począwszy od poluzowania się tłumika (czy też dowolnej śruby w obrębie układu napędowego), czy wpadających w wibracje jego osłon termocznych, po skrzynie/silnik etc
Gielar - 03-12-2015, 14:21 Temat postu: Filmik Witam tu jest link do tego jak to brzmi https://youtu.be/hUJ1mA2TR1s
Nie mam instalacji LPG , a także byłem u mechanika i jego diagnoza na słuch była ze to któryś z koników albo panewka czy to w ogóle jest możliwe ?
milo - 03-12-2015, 15:43
Równie może być nawet katalizator w rozpadzie i wszystko lata w środku
lucho - 06-12-2015, 13:39
Ja mam u siebie podobny dźwięk, wprawdzie przede wszystkim na zimnym, ale za to na umiarkowanie niskich obrotach.
Bardzo dokładnie sprawdź osłony portek kolektora i dalsze osłony metalowe wydechu.
Stawiam na 90% że to to.
No i jeszcze pompa wspomagania ci wyje
deejay - 06-12-2015, 14:36
Gielar napisał/a: | Witam tu jest link do tego jak to brzmi https://youtu.be/hUJ1mA2TR1s
Nie mam instalacji LPG , a także byłem u mechanika i jego diagnoza na słuch była ze to któryś z koników albo panewka czy to w ogóle jest możliwe ? |
Nagraj filmik na obrotach rzędu ok 2000/2200/min na biegu jałowym , bo dzwięk mi bardzo znany , a tylko chcę sie upewnić i wtedy ci podpowiem
polaff - 06-12-2015, 15:16
deejay, to w końcu przy jakich ma nagrać obrotach? Biegu jałowego czy 2000rpm?
deejay - 07-12-2015, 22:24
Obroty rzędu ok 2000/min przez ok 30 sec.
Gielar - 08-12-2015, 09:56
Witam ten dźwięk jest tylko przy spadku obrotów, podczas obrotów tych co wymieniłeś nic się nie dzieje - wszystko jest ok , znalazłem już przyczynę jest nią uszkodzone łożysko wyciskowe na sprzegle, Znalazłem to poprzez słuchanie na "kolek" wibracje wychodziły ze skrzyni przy wysprzegliku
|
|
|