To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Lancera! - Mitsubishi Lancer - zakup,pare pytan

lobo2304 - 06-12-2015, 21:32
Temat postu: Mitsubishi Lancer - zakup,pare pytan
Witam,

Jest to mój pierwszy post wiec skorzystam z okazji żeby podziękować za to forum oraz wszystkim osobom sie tu udzielającym .Nawet dziś rano wertowałem dział Carismy zeby odnaleźć rozwiązanie do usterki jaka miałem ze światłami stopu i jak zwykle odnalazłem odpowiedz ,która rozwiązała mój problem.Wierzcie mi nie raz ratowaliście mi dupe bo Carisme mam we Francji a tutaj kiedy wjeżdżam do garażu to żabojady patrzą jakby zobaczyli ufo xD
A jeśli już coś kumają to starają się grubo pociągnąć z kasy.W związku z powyższym jeszcze raz dziękuje.

Mam następujące pytania bo przymierzam się do zakupu Lancera w dieslu w Polsce a docelowo auto miałoby jeździć we Francji na trasach.Poszukuje autka z silnikiem w dieslu do kwoty ok. 30tys. zł. ,przebiegiem ok. 100tys. km oraz sympatycznym wyposażeniem które akurat to auto zapewnia.Więc tak:

-jak wygląda sprawa dostępności części za granicą? Może ktoś wie? podkreślam ,ze poszukuje auta z silnikiem diesla od VW. Czy turbosprężarka też jest tak delikatna jak ta w Carismie?

-Kupie auto pewnie na jakimś auto handlu wiec przeraza mnie nurtujące każdego kupującego pytanie "Ile skręcili zegary? " Czy ten lancer ma jakieś "magiczne" zabezpieczenia czy jest tak jak zwykle czyli "Polak potrafi" i zegar skręcony o 100k. ?

-Czy po takim przebiegu są jakieś grubsze naprawy do wykonania (pomijając olej,filtry itp) ??

Znalazłem dwie oferty ,które mnie zaciekawiły na alledrogo jednak te przebiegi... jakieś zbyt piękne mi się to wydaje....

http://otomoto.pl/oferta/...b-ID6ycmXR.html

Przebieg75 000 km Rodzaj paliwaDiesel
Pojemność skokowa1 968 cm3
Moc 140 KM
Skrzynia biegów Manualna
Napęd Na przednie koła
Typ Hatchback
Liczba miejsc 5
Liczba drzwi 5
Kolor Czarny
ABS
CD
Czujnik zmierzchu
Elektryczne szyby przednie
ESP (stabilizacja toru jazdy)
Komputer pokładowy
Podgrzewane przednie siedzenia
Poduszki boczne przednie
Światła przeciwmgielne
Wielofunkcyjna kierownica

Alufelgi
Centralny zamek
Czujniki parkowania tylne
Elektryczne szyby tylne
Immobilizer
Kurtyny powietrzne
Poduszka powietrzna kierowcy
Radio fabryczne
Tapicerka skórzana
Wspomaganie kierownicy

ASR (kontrola trakcji)
Czujnik deszczu
Elektrochromatyczne lusterko wsteczne
Elektrycznie ustawiane lusterka
Klimatyzacja automatyczna
Podgrzewane lusterka boczne
Poduszka powietrzna pasażera
Relingi dachowe
Tempomat

Opis pojazdu
Mitsubishi Lancer 2.0DID 140KM w bardzo dobrym stanie mechanicznym oraz blacharskim.

Faktura Vat.

Bardzo bogata wersja wyposażenia Invite.

Samochód świeżo sprowadzony od pierwszego właściciela.

Wszystkie szyby oryginalne.

Samochód posiada instrukcje obsługi, książkę serwisową oraz faktury potwierdzające oryginalność przebiegu.

Silnik, turbina oraz skrzynia w doskonałym stanie, wszystko działa rewelacyjnie.

W zawieszeniu brak stuków oraz luzów, auto prowadzi się doskonale!

Wnętrze samochodu czyste i zadbane.

Tapicerka bardzo ładnie utrzymana.

http://otomoto.pl/oferta/...a-ID6yce21.html

Przebieg 56 000 km Rodzaj paliwa Diesel
Pojemność skokowa1 968 cm3
Moc 140 KM
Skrzynia biegów Manualna
Napęd Na przednie koła
Typ Hatchback
Liczba miejsc 5
Liczba drzwi 5
Kolor Czarny

Z góry dziękuje za odpowiedzi i sugestie.

Ps.Jeśli ktoś sprzedaje swojego Miska w podobnych kryteriach do tych ,które napisałem. Śmiało pisać.

Pozdr.

Nikod_th - 06-12-2015, 21:59

Jeżeli chodzi o tego z Gdyni, to może być podejrzany, zdaje się od września jest na otomoto, najpierw wystawiał go ktoś z Pruszcza Gdańskiego (zdjęcia były na giełdzie), potem jakiś auto handel z Gdańska, aż teraz jest w Gdyni, jeżeli tak jak piszą jest od pierwsze właściciela i jest dokumentacja możesz z nim pojechać do ASO, u nas jest Motor Centrum w Gdańsku na ul. Miałki szlak, cena przeglądu przed zakupowego 280zł.

Podrobienie przebiegu w Lancerze niestety nie jest trudne, wystarczy wymienić licznik :(
Więc trzeba bardzo uważać!
Tylko wizyta w ASO i pełna dokumentacja może potwierdzić nam stan faktyczny licznika.

lobo2304 - 06-12-2015, 22:10

Ok,dzięki za info. Poproszę znajomego żeby go zabrał na badanie do ASO. Fajnie by było gdyby ten egzemplarz nie był trafny bo będę w Gdańsku na święta . Jeśli to auto faktycznie robiło 15 tys. rocznie to chyba znowu uwierzę w mikołaja ;)

Jednak przy takim przebiegu to jako sprzedający od razu podniósłbym cenę.

pasza1 - 06-12-2015, 23:29

Witam forumowiczów. Czy może ktoś wypowiedzieć się na temat jakości warszawskich ASO? Przymierzam się, a właściwie już jestem zdecydowany na zakup lancera i chciałbtm zorientować się, gdzie najlepiej w razie czego podjechać.
mkm - 07-12-2015, 00:23

pasza1, dział MMC Car Poland & Dilerzy Mitsubishi, tam poszukaj opinii :wink:
W Warszawie jest Serwis Mitsumaniaków - mogą Ci pomóc :wink:

lobo2304 - 07-12-2015, 19:23

Nikod_th,

Ten drugi byl bity z boku a dodatkowo malowany byl tyl i przod.....Niestety.

Nikod_th - 07-12-2015, 22:38

To wyjaśnia fakt czemu przez 4 miesiące nikt go nie zakupił mimo tak niskiego przebiegu :mrgreen:

Powiem Ci szczerze sam chciałem kupić Diesla, ale prawda jest taka niestety że te auta są najbardziej wyeksploatowane, mało kupionych w Polsce z dokumentacją jest na rynku wtórnym, bardzo ciężko kupić godny polecenia egzemplarz, sam mimo wszystko wybrałem benzynę - ale przynajmniej pewną, nie kręconą i nie bitą :wink:
Naprawdę warto się nad tym zastanowić :idea:

lobo2304 - 07-12-2015, 22:59

No rozważałem benzynę ale cale życie kierowcy spędziłem w traktorach ;) Na dzień dzisiejszy to już tylko kwestia przyzwyczajenia a nie kosztów które przy padających turbinach,wtryskach,filtrach DPF no i mniej więcej równej cenie paliw są na niekorzyść w dieslach.

Nie pali mi się z zakupem wiec jeszcze spokojnie poszukam, autko bardzo mi się podobało od zawsze ,w końcu coś wynajdę. 8)

Nikod_th - 08-12-2015, 20:32

Miałem to samo, ale powiem Ci że ten silnik dzięki technologii zmiennych faz rozrządu, bardzo płynnie przyspiesza, więc bardzo łatwo jest się przyzwyczaić.

Jeżeli chodzi o koszty to dokładnie tak jak napisałeś wychodzi na to samo, chyba że robisz rocznie ponad 30tyś km to może Diesel wyjdzie taniej, ale też trzeba by było kupić nowy, lub z oryginalnym przebiegiem poniżej 100tys km.

RalfPi - 09-12-2015, 17:56

6 letni diesel z przebiegiem 59kkm?Nie walnęli się o jedno zero?

Jak pomyślisz sobie, po co chcesz kupić diesla (żeby robić trasy i dużo jeździć), to nabierzesz wątpliwości co do pewności przebiegu - pracuję obecnie w Niemczech i mamy tu jednego młodego chłopaka, co dojeżdża... 100km dziennie w jedną stronę. +- 50kkm rocznie.

lobo2304 - 09-12-2015, 22:04

Nikod_th, Ty masz silnik 1.8 w benzynce, ten 143 konny?? Rozumiem ,ze zadowolony w pelni jestes ?? :) Napisz jeszcze cos pozytywnego na ten temat bo powaznie rozwazam :mrgreen: Ile Ci srednio pali wachy trasa i miasto?

RalfPi,
To auto podobno sciagniete z Francji - taka ironia ja tez tu zyje i z mitsu tutaj widze albo suwy albo 4x4 wiec mozliwe ,ze go dorwali w dobrej cenie gdzies na polnocy. Bok walony chociaz sprzedajacy mowil ,ze byl rysowany :roll: Zderzaki przod i tyl niby tez ale to jestem jeszcze sklonny uwierzyc bo u zabojadow musisz nawet czesto parkowac walac po zderzakach a podobno lakier delikatny .Przebieg tak jak mowisz ,chyba ze ktos nim jezdzil do roboty codziennie po 20-30km plus zakupy wiec dziennnie ok 50km czyli na rok masz jakies 18 kola.Moim zdaniem sciema bo papierow nie maja na przeglady w ASO kiedy prosilem.

huiston - 09-12-2015, 22:29

RalfPi
Niedawno kupiłem sobie Lancera 1.8 140KM 2011 rok, więc spalanie będzie bardzo porównywalne jak z wersją 143 KM. Przy niedzielnej jeździe do 100km/h, 8,5l, niedzielna jazda w mieście 60km/h 6,5l (Stałe 60 bez stawania na światłach co sekundę), przy dynamicznej jeździe dodaj sobie 1 litr do tych wyników, nieco więcej pali na autostradzie 11,5L przy 150km/h i 12,5 litra przy 160 km/h. Do tych wyników z autostrady można dodać jakiś mały plus minus bo używałem tempomat na prostej albo z górki. Prawda jest taka, jak chcesz kupić auto które Cię nie zawiedzie musisz wydać trochę więcej, ja za swoją wersję (Intense tylko bez ksenonów) dałem około 40tyś od dealera (najśmieszniejsze że po 2 przeglądach nikt nie zauważył, włącznie ze mną że przedni reflektor jest pęknięty, ale nie paruje się jeszcze mocno), więc od 2 miesięcy jestem bardzo zadowolony. Wiem że nie mam co oceniać, ale tak szczerze, wiele znajomych ma diesle (aczkolwiek nie japońskie) to mocno się psują, nie chcę Ci chachmęcić, ale z tego co wiem to ceny części są droższe jak do benzyny, fakt nie ma się tam co zepsuć, ale w środku to co najbardziej mnie urzekło to cisza i spokój..

PS. Wiem z doświadczenia że przebieg potwierdza papier i wnętrze, więc jakbym miał kupować auto zza granicy to dałbym go do ASO o ocenił stan wnętrza bardzo wnikliwie, pozdrawiam!

Nikod_th - 10-12-2015, 17:39

Tak jest lobo2304 właśnie taki egzemplarz mam obecnie, w zależności gdzie i jak się nim jeździ, ja głównie latam obwodnicą więc spalanie mam od 6 do 8 litrów na 100km, poprzednio miałem Carisme 1.9 115KM, która spalała mi na tej samej trasie od 4.5 do 6,5 litrów ropy, więc można to przeżyć jak dla mnie, ale wiem też że wjazd w miasto to zawsze komputer pokazuje 9-11 litrów, gdzie Carisma spalała nie więcej niż 8 litrów :)
RalfPi - 10-12-2015, 20:44

lobo2304 napisał/a:
Nikod_th, T
RalfPi,
To auto podobno sciagniete z Francji - taka ironia ja tez tu zyje i z mitsu tutaj widze albo suwy albo 4x4 wiec mozliwe ,ze go dorwali w dobrej cenie gdzies na polnocy...

A może wyciągnięty z Sekwany - tego nie wiemy - wiemy tylko tyle, że przebieg jest niemożliwie mały... Wyjątki się zdarzają, ale jeżeli ktoś kupił diesla i sprzedaje go , co tu dużo pisać, z bardzo małym przebiegiem, to ja osobiście omijam taką ofertę szerokim łukiem.

Jak masz tylko nutkę podejrzeń, to lepiej odpuść ofertę.

lobo2304 - 10-12-2015, 23:43

No może nawet pływała wraz z całym placem gdy nawiedziło fabrykę mitsu tsunami RalfPi :mrgreen: Szpachla,trochę nowego lakieru,trochę odgrzybiacza i ciach gotowa kolejna "igła" na allegro hehe .Tak całkiem już poważnie to tak jak mówisz podejrzana sprawa ten przebieg i brak papierów przekreślają w moich oczach te ofertę.

Rozglądam się obecnie za benzynką 1.8 143km bo to dobry pomysł (dzięki Nikod_th), .Podeśle link jak coś upatrzę.

Dziękuje za rady i pomoc.

Pozdr.

Ps.Mam jeszcze jedno pytanie ...Czy po nr. VIN można faktycznie dowiedzieć się czegoś wiarygodnego na temat realnego przebiegu i stanu auta?? Widzę ,że są nawet strony na których odpłatnie można zamówić raport... Działa to faktycznie czy bubel?