To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.3] Szarpie (dostaje czkawnki)

gitarr - 07-12-2015, 17:00
Temat postu: [MSS 1.3] Szarpie (dostaje czkawnki)
Mam problem z moim Spacestarem 99r. 1,3. Jak jadę równo ze stałą prędkością autem zaczyna szarpać tak jakby brakowało iskry, albo paliwa. Dzieje się tak i na benzynie i na LPG. Jak silnik jest zimny przy ruszaniu skacze jak żaba (brakuje tylko eLki na dachu). Wymieniłem przewody zapłonowe (Bosch), świece (NGK) i palec rozdzielacza. Efektu brak.
Co jeszcze może być przyczyną?

plecho1 - 07-12-2015, 18:38

Trzeba by podłączyć się pod komputer gazowy jak i benzynowy i sprawdzić parametry pracy. Napisz, czy zapala Ci się kontrolka silnika sygnalizująca błędy oraz napisz jakie masz główne podzespoły w instalacji LPG czyli jaki sterownik, reduktor i wtryskiwacze.
Janq - 07-12-2015, 18:59

gitarr, japońskie auta średnio-chętnie jeżdżą na boschach.

Z opisu to mi to wygląda na coś z zapłonem - cewka albo sterowanie cewki. Ale napisz jeszcze jaką masz instalację gazową - podciśnienie czy sekwencja.

gitarr - 07-12-2015, 20:37

Check się nie świeci. Po przejechaniu dzisiaj 100km. moje podejrzenia zeszły na inną ścieżkę. Zaobserwowałem, że jak zaczyna się szarpanie to wajcha od zmiany biegów strasznie się telepie, czyli silnik wpada w wibrację. Teraz podejrzewam że to jednak poduszka silnika.
p.s. Jakie są objawy uszkodzonej poduszki silnika?
Czy do mojego MSS 1,3 podejdzie poduszka od colta 1,3 96r.? Pytam bo mogę taką mieć za free.

Hugo - 07-12-2015, 20:59

Janq napisał/a:
japońskie auta średnio-chętnie jeżdżą na boschach.
Dokładnie.
plecho1 - 08-12-2015, 06:46

To raczej skutek szarpania że dźwignia zmiany biegów tak się zachowuje i raczej to nie jest wina poduszek.
gitarr - 09-12-2015, 21:02

Wczoraj szarpanie samo się uspokoiło, ale zaczął kuleć na wolnych obrotach i pluć z wydechu na czarno, poza tym jeździ normalnie. Spalanie benzyny 10l. na 20km. Byłem przekonany, że czeka mnie remont lub wymiana silnika. Dzisiaj podnoszę maskę i zobaczyłem pęknięty wężyk idący od kolektora ssącego do małej czarnej puszki powyżej.

Wymieniłem ten wężyk wszystko jak ręką odjął (nawet nie wiem co to za puszeczka)
koszt naprawy 0,14zł
czas 1 min.
szukanie usterki 7dni
http://zapodaj.net/fe5131c9b1a3f.jpg.html