To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - dźwięk z tylnego zawieszenia

gulagula - 10-12-2015, 21:46
Temat postu: dźwięk z tylnego zawieszenia
Jest dziwna sprawa, pojawiają się stuki z tylnego zawieszenia, coś typu "przeskakującej sprężyny" taki trochę przytłumiony i nie jakoś bardzo głośny. 2 mechaników sprawdzało i nic nie widzieli, trochę czytałem i znalazłem info, że uszkodzenia górnego mocowania amortyzatora ciężko jest wykryć jak auto jest na podnośniku (a tak było jak mechanicy sprawdzali). Co do pojawiania się stuków to kompletnie nie widzę zależności kiedy się pojawiają, jedyne co zauważyłem to że stuka po przejechaniu przez niektóre progi zwalniające (bywa że stuknie np 1 metr po tym jak tylna oś przejechała próg)ale oczywiście nie tylko wtedy.
Macie pomysły co to może być?

rasiak1980 - 11-12-2015, 06:27

może to być równie dobrze pęknięta sprężyna na ostatnim zwoju od spodu wtedy nie widać nic a tez takie daje odgłosy ale najpewniej jest to uszkodzone mocowanie amortyzatora, musisz wybadać z której strony a ciężko będzie bo to się niesie po całej budzie, najlepiej później po określeniu z której strony zdemontować i sprawdzić co tam się dzieje, jedno jest pocieszające że demontaż jest banalnie prosty u góry w bagażniku pod klapką masz dwie śruby z tego co pamiętam 17 i na dole jedna przy wahaczu i to wszystko wymiana jednej strony, komplet sprężyna + amortyzator to coś koło 30-45 minut zakładając że masz komplet narzędzi i ściągacze do sprężyny, dla kogoś kto to robi pierwszy raz to myślę że nie dłużej niż godzina warto rozważyć zakup nowych amortyzatorów jeżeli stare są zużyte, a i jeszcze jedno jeżeli okaże się pęknięta sprężyna to powinno się wymienić komplet lewa i prawa strona.
Bizi78 - 11-12-2015, 07:26

Spróbuj założyć na dolny zwój sprężyny (na podniesionym lewarkiem aucie) rozcięty wąż ogrodowy.
Może pomoże a koszt niewielki :wink: .
Ja założyłem wzmocniony wąż do gazu 8) .

gulagula - 11-12-2015, 12:30

Zacznę od najtańszego sposobu od Bizi. Pamiętacie jaką średnice ma pręt z którego jest zrobiona sprężyna
Bizi78 - 11-12-2015, 20:40

Średnica ma małe znaczenie bo musisz i tak wąż przeciąć wzdłuż aby go nasunąć.
Ja stosowałem wąż o średnicy wewnętrznej +-10mm.
Przed nasunięciem warto przepłukać w tym miejscu sprężynę wodą aby pozbyć się piasku i brudu.