To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] ABS - próba uzdrowienia

nytsug - 13-12-2015, 05:35
Temat postu: [Cari 1.8] ABS - próba uzdrowienia
W Carismie z 96r. od ok 3 lat nie było ABSu (zapaliła się kontrolka i już nie zgasła). Chcę to naprawić.
Wymrugałem błąd 12 lewego przedniego czujnika ABSu. Wymieniono. Odłączono aku.
Teraz po przekręceniu kluczyka raz gaśnie kontrolka ABSu a innym razem zapala się i gaśnie dopiero po przejechaniu kilku/kilkunastu kilometrów. Jak się świeci kontrolka to wymruguje błędy 11 i 14 czyli prawy przód i prawy tył czujniki. Jednak nie chce mi się wierzyć, że oba padły, szczególnie, że przed wymianą lewego przedniego czujnika kontrolka ABS nie gasła wcale a teraz czasem gaśnie czasem nie. Czy winy szukać w samych czujnikach czy może gdzieś indziej?

robertdg - 13-12-2015, 09:20

Masz jeszcze koronki ABS do sprawdzenia
nytsug - 13-12-2015, 15:47

Koronki calutkie, to sprawdziłem już. Pokazuje prawidłowe napięcie na wszystkich kołach w próbie kręcenia tak jak w manualu. Raz jest ok i działa a innym razem wariuje. Wymieniać czujniki po kolei to najprostsze rozwiązanie ale nie najtańsze:P
robertdg - 13-12-2015, 16:02

Sprawdzałeś jak ABS unit widzi kołą w trakcie jazdy :?:
nytsug - 13-12-2015, 16:07

Chodzi Ci o tę czynność?

robertdg - 13-12-2015, 16:16

Nie, chodzi mi o diagnoze przez skaner diagnostyczny
nytsug - 13-12-2015, 16:49

Właśnie miałem problem z kabelkiem VAG KKL. Nie udało mi się niczego odczytać z EVOSCANA. A wymruganie błędów nie jest jednoznaczne z podpięciem kabla? Czy Tobie chodzi o obserwowanie czujników i napięć podczas jazdy?
MichciuGT - 13-12-2015, 20:53

Mut + jego oprogramowanie obsługuje system ABS, Evoscan daje sobie radę z odczytywaniem silnika, z abs i poduszkami powietrznymi jest raczej większy problem
robertdg - 13-12-2015, 21:40

nytsug napisał/a:
Czy Tobie chodzi o obserwowanie czujników i napięć podczas jazdy?
Tak
milo - 13-12-2015, 22:14

nytsug napisał/a:
kontrolka ABS nie gasła wcale a teraz czasem gaśnie czasem nie. Czy winy szukać w samych czujnikach czy może gdzieś indziej?

Podobna sytuacja była w Volvo v 40 nawet identyczna i okazało sie że przewód idący do czujnika nie łaczył zrobił sie zielony raz było raz nie po wymianie przewodu od samego czujnika do kostki problem znikł może zacznij od sprawdzenia przewodów i ewentualnie wymianie od samego czujnika