To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - [3.2 DID] Głośniki pajero 2001, krótkie

paweuuu - 16-12-2015, 12:15
Temat postu: [3.2 DID] Głośniki pajero 2001, krótkie
Cześć,

Czy znacie wymiary głośników (przednie i tylne) do krótkiego Pajero z 2001r?
Czy muszę na coś zwrócić uwagę wymieniajac?

Pozdrawiam
P.

SpaceMonkey - 21-12-2015, 21:41

Hej,

U mnie 2001 tylko, że long ale może informacje Ci się przydadzą bo niedawno przechodziłem przez ten sam dylemat co Ty :-)

Z przodu:
głośniki 165mm w drzwiach + tweety (do wysokich częstotliwości) na wysokości lusterek.
Na rynku jest dużo zestawów 165mm 2+2 razem z inwerterem (chroni głośniki). Możesz też to kupić "w kawałkach".

Na co zwracać uwagę:
1. Kup podkładkę MDF pod głośniki - zwiększa dystans pomiędzy magnesem a mechanizmami wewnętrznymi drzwi + stabilizuje mocowanie głośnika. Znajdziesz je na Allegro lub w sklepach car-audio. Są dedykowane do pajero. Koszt około 15-20zł
2. Do drzwi przednich unikaj głośników w papierową/celulozową membraną. Wiele zestawów źle znosi wilgoć = traci właściwości lub nawet się uszkadza. Sam papier jako taki jest dobry ale pod warunkiem, że jest właściwie zaimpregnowany. Alternatywa to membrany z tworzyw sztucznych.
3. Przy okazji montażu głośników warto wyciszyć drzwi. Koszt to ~500zł jeżeli zlecasz to jakiejś firmie lub w okolicach 200-300 gdy robisz to sam.
4. Tapicerka przednich drzwi jest tak ukształtowana, żeby "przyciskać" głośnik do blachy. Działa to umiarkowanie. Warto to okleić (chociażby materiałem do wygłuszenia) tak żeby tapicerka lepiej przylegała do głośnika. Roboty na 20 minut a stabilniejszy głośnik.

Z tyłu (bagażnik):
W longu, w bagażniku po lewej stronie, nad nadkolem, pod tapicerką jest fabrycznie miejsce na instalacje subwoofera. Sprawdź bo jest spora szansa że u Ciebie też jest.

Na co zwrócić uwagę:
1. Żeby się dostać do tego miejsca trzeba zdjąć całą tapicerkę z lewej strony bagażnika. Kup sobie od razu plastikowe narzędzia/lopatki do rozbierania tapicerki (11zł na Allegro) + spinki (łamią się przy demontażu)
2. Przy okazji demontażu warto od razu zabezpieczyć antykorozyjnie nadkole (chociaż prostymi środkami woskowymi). W tym miejscu jest spore ryzyko rdzy a jednocześnie nie zagląda się tam zbyt często :-) Szkoda zmarnować szanse. Proste środki w sprayu do ochrony to koszt rzędu 30-40zł
3. Jeżeli będziesz instalował subwoofer to DEFINITYWNIE wygłusz nadkole i wewnętrzną część komory w której subwoofer będzie pracował. Różnica vs brak wygłuszenia jest w takim przypadku kolosalna.

Nie wiem czy w krótkim Pajero są głośniki na wysokości tylnej kanapy. Jeżeli tak, to niestety nie pomogę z informacjami na ich temat.
Mam nadzieję, że chociaż część informacji, które napisałem Ci się przyda.

Powodzenia