To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Obciążenie gniazdka zapalniczki Carisma 1999r

LuxiMan - 29-12-2015, 23:43
Temat postu: Obciążenie gniazdka zapalniczki Carisma 1999r
Witam
Nie znam się za bardzo na tym ,a często mam coś podłączonego.
Ostatni dokupiłem mate podgrzewaną i tu buu rozgałęziacz się sfajczył (po 5 minutach od podłączenia) choć bezpiecznika nie wywaliło. Zainteresowało mnie jaki maxymalny możecie być pobór mocy z jednego gniazda w skrócie-jakie może być obciążenie gniazdka zapalniczki?

apg2312 - 30-12-2015, 00:34

Sprawdź, jaki masz tam wsadzony bezpiecznik, czy raczej jaki powinien wg instrukcji być. Coś mi świta, że 20 A, ale głowy nie dam. Napięcie w układzie elektrycznym Carismy chyba znasz.

Wzór na moc jest prosty :
Cytat:
W obwodach elektrycznych prądu stałego, w których odbiornikiem energii jest rezystancja, moc elektryczną można wyznaczyć ze wzoru

P=UI

gdzie P oznacza moc, U napięcie elektryczne, a I natężenie prądu elektrycznego.

Podstawiasz sobie konkretne liczby, i masz wynik ;)
Tak na marginesie - 90% dostępnych w sprzedaży rozgałęziaczy to chińskie badziewie, dobre, żeby jednocześnie podłączyć powiedzmy nawigację, podładować telefon czy inne tego typu zabawki. Na maty grzewcze bezpieczniej zrobić osobne zasilanie, z własnym bezpiecznikiem.

emilok - 30-12-2015, 11:38

Ja z własnego doświadczenia wiem, że nawet nie chodzi o chwilowy maksymalny pobór prądu, ale o jego wartość w dłuższym okresie czasu.
Osobiście użyłem raz takiej grzałki 12v. Działała może 1 minutę, później dosłownie przetopiła metalowy element zapalniczki który odpowiadał za połączenie kabla z instalacji elektrycznej z korpusem zapalniczki.

LuxiMan - 02-01-2016, 21:14

Ok chłopaki dzięki za pomoc w obliczeniu maksymalnej mocny. Nie wiedziałem że taki nagrzewacz niby max 45 W może robić takie spustoszenie ;) .