To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - Który zawór w pompie odpowiedzialny za gaszenie auta?

buchaj - 03-01-2016, 10:02
Temat postu: Który zawór w pompie odpowiedzialny za gaszenie auta?
Witam , panowie który zawór lub co jest odpowiedzialne za gaszenie samochodu Pajero 3 3.2 . pytam bo na mrozach zaczęły mi się problemy z gaszeniem auta mianowicie po z gaszeniu auto chodzi tzn.kuleje i kopci tak przez około 4 sekundy. Kiedyś w lecie miałem czasem podobny problem ale gasło szybciej bo po okolo1 sekundzie. Jak pojezdze dłużej to zaczyna gasnac normalnie tzn. Obrazu po przekroczeniu kulczyka. Pozdrawia.
milo - 03-01-2016, 10:32

buchaj napisał/a:
który zawór lub co jest odpowiedzialne za gaszenie samochodu Pajero 3 3.2

Na pompie przy samej górze jest zawór wkręcony pod kątem od strony rozrządu odcinajacy- gaszący idzie tylko jeden przewód
Możliwe że zawór sie przycina wewnątrz jest tłoczek z gumową końcówką i sprężynka ,można wykręcić i sprawdzić czy działa prawidłowo tylko trzeba uważac na spreżynke i tłoczek

buchaj - 03-01-2016, 13:51

Dzięki chyba już wiem który to zaworek, zastanawiam się jeszcze czy może to nie jest spowodowane tym ze jest kiepskie paliwo i na mrozie gęstnieje i może zaworek nie domyka? ale to tylko takie przypuszczenia?. Ale pewnie sprawdzę ten zaworek o ile dostęp do niego będzie łatwy.
milo - 03-01-2016, 15:04

Sprawdz jeszcze napiecie przy gaszeniu czy zanika
buchaj - 03-01-2016, 16:35

milo napisał/a:
Sprawdz jeszcze napiecie przy gaszeniu czy zanika

Nie bardzo wiem czy o to chodzi ale czy mam sprawdzić napięcie na tym właśnie zaworze ? czyli jak dobrze rozumiem zaworek podczas pracy silnika ma prąd a po przekręceniu kluczyka powinno nie być napięcia na nim ?

milo - 03-01-2016, 17:47

buchaj napisał/a:
ale czy mam sprawdzić napięcie na tym właśnie zaworze ?

Tak
Cytat:
czyli jak dobrze rozumiem zaworek podczas pracy silnika ma prąd a po przekręceniu kluczyka powinno nie być napięcia na nim ?

Tak

zbyszekm2 - 03-01-2016, 22:07

Sprawdź podciśnieniowy lub elektrozawory sterujące przepustnica.
Jakby był winien zaworek to cały czas by chodził. Chyba, że się zabrudził-nie spotkałem.

buchaj - 05-01-2016, 09:53

Panowie dziękuje za podpowiedzi , problem prawdopodobnie rozwiązany a było to złej jakości paliwo doszlem do tego ponieważ auto prawie przestało jechać (myślałem że pompa padła :x ) ale jednak nie :biggrin: cudem dojechalem na stację benzynowa i ze wzgledu na to ze mialem prawie pelny bak tokupilem podwójna dawkę dodatku do paliwa i po przejechaniu kilku kilometrów auto odżyło no i dzisiaj też już gaśnie bez problemu. Aczkolwiek problem z gaszeniem podejrzewam że jeszcze wroci bo nieraz w lecie też mi się to zdarzało Pozdrawia.