Outlander I GEN Techniczne - Elektryczne szyby
Zwierzu - 03-01-2016, 18:44 Temat postu: Elektryczne szyby Jeszcze przed mrozami widziałem ,że wolno podnosi się prawa przednia szyba.
Czy ktoś walczył już z taką przypadłością? Czy dostęp tam jest problematyczny i czy wystarczy to jakoś tylko przesmarować/wyczyścić ?
Bardzo proszę o informację zanim zacznę to rozbierać:D
apollo99 - 04-01-2016, 11:05
Może wystarczy posmarować prowadnice szyby i wszystko wróci do normy.
elektryk - 05-01-2016, 15:22
Wszystko zależy od stanu pozostałych elementów, a problemy przy niskiej temperaturze mogą być tylko objawem zużycia mechanizmu. Ja u siebie rozbierałem prawie wszystko, najwięcej syfu jest na osi silniczka, na prowadnicy podnośnika i lince napędowej. Oczywiście wszystko zależy od warunków eksploatacji i ilości syfu/wody jak się dostał do drzwi.
Zwierzu - 05-01-2016, 17:45
Trzeba będzie to rozebrać dzięki panowie za info jutro biorę sie do roboty.
qlka2 - 16-01-2016, 22:28
Nie chcę krakać ale linka może się rozstrzępiać.
Na razie chodzi ale do czasu...
Przerabiałem w obu przodach.
Sxizo - 01-11-2016, 12:59
Zwierzu napisał/a: | Trzeba będzie to rozebrać dzięki panowie za info jutro biorę sie do roboty. |
Udało się jakoś sprawę rozwiązać? U mnie wczoraj po nocnym postoju szyba kierowcy jakoś dziwnie wolno zaczęła chodzić, a dziś jak ją otworzyłem to już nie da rady zamknąć, coś ją blokuje..
staszq2 - 01-11-2016, 20:08
Sxizo napisał/a: | coś ją blokuje.. |
U mnie w scenicu kiedyś jak się właśnie linka rozstrzępiła to zablokowało cały mechanizm, tak czy owak żeby cokolwiek się dowiedzieć to boczek musisz zrzucić.
flash - 01-11-2016, 21:28
U mnie czasem występuje inny problem z szybą od strony kierowcy. Mianowicie po otwarciu okna czasem nie mogę go zamknąć jednym długim przyciśnięciem guzika bo szyba podnosi się trochę w górę, by za chwilę znowu opaść do dołu (mimo iż trzymam cały czas zamykanie). Problem występuje raz na 10 prób i można go zniwelować domykając szybę stopniowo - 3,4 krótkimi przyciśnięciami guzika.
Czyżby jakieś małe przebicie?
staszq2 - 01-11-2016, 21:58
flash napisał/a: | nie mogę go zamknąć jednym długim przyciśnięciem guzika bo szyba podnosi się trochę w górę, by za chwilę znowu opaść do dołu |
Miałem identycznie w moim Miśku, wystąpiło to po tym jak mi trochę zalało przełącznik w trakcie deszczu przez uchyloną szybę ale występowało to raz na kilkadziesiąt także nic z tym nie robiłem, może wystarczy przeczyścić i zakonserwować przed wilgocią elektronikę w drzwiach
elektryk - 01-11-2016, 23:51
flash napisał/a: | U mnie czasem występuje inny problem z szybą od strony kierowcy. Mianowicie po otwarciu okna czasem nie mogę go zamknąć jednym długim przyciśnięciem guzika bo szyba podnosi się trochę w górę, by za chwilę znowu opaść do dołu (mimo iż trzymam cały czas zamykanie). | Brzmi to jak prawidłowe działanie "czujnika" przeciwko przyciśnięciu oknem. Przypuszczalnie ze starości smar się wytarł albo zużyły się jakieś elementy, albo uszczelki stały mniej elastyczne/śliskie i sterownik wykrywa zbyt duży opór mechaniczny przy zamykaniu. Samo się nie naprawi a może być tylko gorzej w przyszłości.
flash - 02-11-2016, 20:03
Dzięki koledzy. Chyba dobiorę się do tego dopiero gdy problem zyska na częstotliwości
elektryk - 02-11-2016, 20:37
do usunięcia
|
|
|