To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Elektryczne szyby

Zwierzu - 03-01-2016, 18:44
Temat postu: Elektryczne szyby
Jeszcze przed mrozami widziałem ,że wolno podnosi się prawa przednia szyba.
Czy ktoś walczył już z taką przypadłością? Czy dostęp tam jest problematyczny i czy wystarczy to jakoś tylko przesmarować/wyczyścić ?
Bardzo proszę o informację zanim zacznę to rozbierać:D

apollo99 - 04-01-2016, 11:05

Może wystarczy posmarować prowadnice szyby i wszystko wróci do normy.
elektryk - 05-01-2016, 15:22

Wszystko zależy od stanu pozostałych elementów, a problemy przy niskiej temperaturze mogą być tylko objawem zużycia mechanizmu. Ja u siebie rozbierałem prawie wszystko, najwięcej syfu jest na osi silniczka, na prowadnicy podnośnika i lince napędowej. Oczywiście wszystko zależy od warunków eksploatacji i ilości syfu/wody jak się dostał do drzwi.
Zwierzu - 05-01-2016, 17:45

Trzeba będzie to rozebrać dzięki panowie za info jutro biorę sie do roboty.
qlka2 - 16-01-2016, 22:28

Nie chcę krakać ale linka może się rozstrzępiać.
Na razie chodzi ale do czasu...
Przerabiałem w obu przodach.

Sxizo - 01-11-2016, 12:59

Zwierzu napisał/a:
Trzeba będzie to rozebrać dzięki panowie za info jutro biorę sie do roboty.

Udało się jakoś sprawę rozwiązać? U mnie wczoraj po nocnym postoju szyba kierowcy jakoś dziwnie wolno zaczęła chodzić, a dziś jak ją otworzyłem to już nie da rady zamknąć, coś ją blokuje..

staszq2 - 01-11-2016, 20:08

Sxizo napisał/a:
coś ją blokuje..

U mnie w scenicu kiedyś jak się właśnie linka rozstrzępiła to zablokowało cały mechanizm, tak czy owak żeby cokolwiek się dowiedzieć to boczek musisz zrzucić.

flash - 01-11-2016, 21:28

U mnie czasem występuje inny problem z szybą od strony kierowcy. Mianowicie po otwarciu okna czasem nie mogę go zamknąć jednym długim przyciśnięciem guzika bo szyba podnosi się trochę w górę, by za chwilę znowu opaść do dołu (mimo iż trzymam cały czas zamykanie). Problem występuje raz na 10 prób i można go zniwelować domykając szybę stopniowo - 3,4 krótkimi przyciśnięciami guzika.
Czyżby jakieś małe przebicie?

staszq2 - 01-11-2016, 21:58

flash napisał/a:
nie mogę go zamknąć jednym długim przyciśnięciem guzika bo szyba podnosi się trochę w górę, by za chwilę znowu opaść do dołu

Miałem identycznie w moim Miśku, wystąpiło to po tym jak mi trochę zalało przełącznik w trakcie deszczu przez uchyloną szybę ale występowało to raz na kilkadziesiąt także nic z tym nie robiłem, może wystarczy przeczyścić i zakonserwować przed wilgocią elektronikę w drzwiach

elektryk - 01-11-2016, 23:51

flash napisał/a:
U mnie czasem występuje inny problem z szybą od strony kierowcy. Mianowicie po otwarciu okna czasem nie mogę go zamknąć jednym długim przyciśnięciem guzika bo szyba podnosi się trochę w górę, by za chwilę znowu opaść do dołu (mimo iż trzymam cały czas zamykanie).
Brzmi to jak prawidłowe działanie "czujnika" przeciwko przyciśnięciu oknem. Przypuszczalnie ze starości smar się wytarł albo zużyły się jakieś elementy, albo uszczelki stały mniej elastyczne/śliskie i sterownik wykrywa zbyt duży opór mechaniczny przy zamykaniu. Samo się nie naprawi a może być tylko gorzej w przyszłości.
flash - 02-11-2016, 20:03

Dzięki koledzy. Chyba dobiorę się do tego dopiero gdy problem zyska na częstotliwości :wink:
elektryk - 02-11-2016, 20:37

do usunięcia