To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wężyki podciśnień

Ewcia80 - 03-01-2016, 21:38
Temat postu: [EA5A/W 2.5] Wężyki podciśnień
Hejka.Cały czas próbuję zlokalizować delikatne syczenie.Tak jakby jeden z tych wężyków niedaleko przepustnicy był dziurawy.Jaki jest sposób na zlokalizowanie miejsca przedmuchu?Czy to prawda,że można psikać samostartem i jak obroty się podniosą to wtedy już wiadomo?A jak nie mam samostartu to jaki jest inny sposób na zlokalizowanie tego?

[ Dodano: 03-01-2016, 21:40 ]
Zapomniałam dopytać:jakie są objawy nieszczelnych podciśnień?

robertdg - 04-01-2016, 08:43

Możesz zamiast samostartu użyć benzyny z rozpylacza
Ewcia80 napisał/a:
Zapomniałam dopytać:jakie są objawy nieszczelnych podciśnień?

To zalezy który punkt jest nieszczelny:
- może być bezobjawowo
- może coś niedziałać - niekoniecznie odczuwalnie, no chyba, że jest spory ubytek podcisnienia to wtedy będzie to odczuwalne nawet na pedale hamulca
- może ale nie musi się świecić kontrola check engine

Ewcia80 - 04-01-2016, 09:59

a benzyna ekstrakcyjna się nada?
mati_z - 04-01-2016, 10:56

Ewcia80, masz instalację LPG? Jeśli nie to nieszczelność najłatwiej zauważyć poprzez wysokie korekty LTFT na postoju (Idle). Po odpięciu akumulatora albo podniesieniu na ok. 30 sekund i opuszczeniu żółtej kostki w skrzynce z bezpiecznikami pod maską (lewy dolny róg)

należy podłączyć pod komputer, obserwować korekty po rozgrzaniu silnika i jeśli rosną to prawdopodobnie zasysa gdzieś lewe powietrze.
A jeśli masz instalację LPG to może być tak ustawiona, że nie będzie widać i lepiej przełączyć na czas sprawdzania na benzynę ;)

Owczar - 04-01-2016, 15:05

Korekty ltft nie będą świadczyły jednoznacznie o nieszczelności.
mati_z - 04-01-2016, 19:02

Owczar, dlatego napisałem prawdopodobnie ;)