To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.4 MIVEC] Termostat

elmundialo - 05-01-2016, 17:25
Temat postu: [II 2.4 MIVEC] Termostat
Witam.Mam uszkodzony termostat w silniku 2.4 mivec 170 km z 2008 roku . Silnik 4B12. Producenci termostatow zalecają termostaty o temp otwarcia 82 i 87 stopni. Oba uznają jako właściwe. Czy ktoś z Was wie dokładnie jaki powinien być zastosowany w tym silniku bo wg mnie dowolność nie powinna mieć miejsca. Może ktoś z Was przerabiał temat . Dziękuję i pozdrawiam
Bizi78 - 05-01-2016, 17:52

Teoretycznie w Twoim roczniku powinien być 82°C, po 2010r. były montowane oba czyli 82°C i 87°C 8) .
Najlepiej sprawdzić po vinie auta jaki powinien być.

elmundialo - 05-01-2016, 18:29

No niestety producenci typu Gates i inni jak wchodzę po vinie czyli mam CW5W (SILNIK 4B12) pasuje wg nich i jeden i drugi. To akurat w sklepie internetowym . Może w sklepie stacjonarnym mają lepsze tabele. W czwartek pośle małżonkę do sklepu bo jestem w drodze i wracam w sobotę i chciałbym wymienić. Dziękuję za odp
emil_d - 05-01-2016, 19:38

elmundialo napisał/a:
No niestety producenci typu Gates i inni jak wchodzę po vinie czyli mam CW5W (SILNIK 4B12) pasuje wg nich i jeden i drugi. To akurat w sklepie internetowym . Może w sklepie stacjonarnym mają lepsze tabele. W czwartek pośle małżonkę do sklepu bo jestem w drodze i wracam w sobotę i chciałbym wymienić. Dziękuję za odp

a zobacz czy nie uda ci się zczytać PN z aktualnie zamontowanego termostatu - później google i wiesz co masz.

elmundialo - 05-01-2016, 20:10

Nie uda się bo termostat w aucie a auto za granicą, przyjadę to będę wymieniał ale ze to sobota to nigdzie nie kupię i takie buty,to byłoby najprostsze
Bizi78 - 05-01-2016, 20:20

elmundialo, podeślij mi na PW nr. VIN auta to sprawdzę w ASA.
elmundialo - 09-02-2016, 13:33

Witam. Dziękuję za chęci ale później nie miałem netu . Wymieniłem na ten 82 st i niby wszystko ok . Tylko martwi mnie ,że po dolaniu płynu do pełna poprzez wlew i uzupełnienie płynu w zbirorniczku , po rozgrzaniu auta wyrzuca trochę do zbiornika. Gdy auto ostygnie, po odkręcaniu korka na wlewie na przewodzie okazuje się że nie ma płynu. Uzupełniłem płyn ale znowu wywalił trochę do zbiornika i tak myślę, że wyrzuca to ok , wiadomo gorący się rozszerza ale później powinien wrócić tak aby w tym przewodzie był płyn a jednak nie wraca. Wg mnie to korek jest winny ,on ma w sobie zaworek i niby on się otwiera ale jednak coś nie tak. Płyn nie ubywa ,olej czysty, żadne banki powietrza nie idą podczas pracy. Temp trzyma idealnie . Tylko brak tego plynu w tym przewodzie gdzie korek mnie martwi. Może ktoś miał coś takiego

[ Dodano: 29-02-2016, 19:38 ]
Wymieniłem korek wlewu i sprawa załatwiona

[ Dodano: 30-03-2016, 20:58 ]
Witam ponownie. Okazało się że sprawa nie do końca załatwiona. Po prostu po zalaniu do pełna układu i dolaniu płynu do zbiornika wyrównawczego mimo wymiany korka na nowy dalej wywala około litr plynu do zbiornika wyrównawczego. Po odkręcaniu korka od chlodnicy na zimnym silniku nie widać plynu w chlodnicy ,dwa razy wlałem płyn z wyrównawczego do chłodnicy ale to nie ma sensu bo znowu na gorącym silniku wyrzuci do zbiornika. Temp na wskaźniku idealna . Sam nie wiem ,niby można by jeździć i jeżdżę ale jeszcze takie czegoś nie widziałem. Mam prośbę do posiadaczy Outka koniecznie z silnikiem 2.4 benzyna żeby zajrzeć na zimnym silniku czy u was w chlodnicy a właściwie na przewodzie po odkręcaniu korka płyn jest widoczny i czy go pełno macie. Widzę że nie ma wielu posiadaczy 2.4 benzyny ale może trafi się ktoś za co bym był wdzięczny . Zanim zacznę dalej kopać chciałbym się upewnić że to usterka a nie cechą tego modelu. Z góry dziękuję .
Pozdrawiam

[ Dodano: 23-06-2016, 12:20 ]
Witam . W miedzy czasie zleciłem pomiar ciśnienia w cylindrach oraz test spalin w płynie chłodzącym. Test nic nie wykrył a ciśnienie równe na wszystkich cylindrach. Jeżdżę i nic się nie dzieje. Ten typ chyba nie lubi plynu pod sam korek,hehe. Pzdr :D