Carisma - Techniczne - Światła mijania i drogowe
avgainss - 09-01-2016, 00:00 Temat postu: Światła mijania i drogowe Witam. Mam pewien problem z moją Miśką. Wymieniłem dziś kostki od świateł gdyż te non stop się topią i zauważyłem, że w trakcie włączonych świateł mijania prawy halogen świeci mocniej a lewy słabiej natomiast po włączeniu świateł długich sytuacja jest odwrotna. W każdym razie caly czas jest jakby włączone długie lewe albo prawe światło. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu
robertdg - 09-01-2016, 08:21
avgainss napisał/a: | Wymieniłem dziś kostki od świateł gdyż te non stop się topią | Żarówki przypadkiem nie są mocniejsze od standardowych W sumei mogą być tez kiepskiej jakości konektory.
avgainss napisał/a: | caly czas jest jakby włączone długie lewe albo prawe światło | Najproawdopodobniej zamienione miejscami kable we wtyczce od żarówki
avgainss - 09-01-2016, 08:57
Dzieki. Tak pomyslalem ale wolalem się upewnić Jakby ktoś miał ochotę w tą jakże piękną pogodę zerknąć u siebie pod maskę jakie kolory kabli jak są podłączone to byłbym bardzo wdzięczny bo trochę mi to ukróci kombinowania i ewentualnych zniszczeń
wojak79 - 09-01-2016, 11:33
Cari 2003 kostka wygląda tak:
kable od lewej: czerwony, czerwono-niebieski, czerwono-biały.
nie chciałem otwierać kostki aby samemu czegoś nie zepsuć ale jeśli będzie potrzeba to coś pokombinuję
plecho1 - 09-01-2016, 18:21
Jak stoisz od przodu auta to konektor w żarówce całkiem po lewej stronie to +12V, konektor środkowy to masa włókna od światła mijania a ten całkiem po prawej stronie to masa od włókna światła drogowego. W Miśkach jest trochę inaczej czyli +12V jest wspólne dla obu świateł a nie masa jak w większości a dopiero masa jest załączana w zależności czy to światła mijania czy drogowe.
fanatyku - 11-01-2016, 13:59
Może wyda Ci się to głupie... Ale ja miałem taki problem, że często paliły mi się żarówki z przodu. Kostki tez się topiły. Wymieniałem chyba 2 razy. Pewnego dnia chciałem wymienić żarówki z tyłu. W lampach z tyłu są normalnie żarówki dwuwłóknowe (pozycyjne+stop). U mnie w tym miejscu obie blaszki były zwarte ze sobą i włożone żarówki jednowłóknowe. Wyglądało to dziwnie ale świeciła tylko połowa pozycyjnych a stop działał zupełnie osobno. Po zamontowaniu właściwych żarówek i rozgięciu tych łączonych blaszek/styków problem zniknął zarówno z przodu jak i z tyłu... A paliły się i philipsy i boshe i osramy i tungsramy też. Najlepiej się trzymała (i trzyma nadal) TRIFA +30%.
|
|
|