Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Miękki pedał hamulca po wymianie płynu
FredPL - 11-01-2016, 11:52 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Miękki pedał hamulca po wymianie płynu Powitać,
Postanowiłem ostatnio wymienić płyn hamulcowy, a ponieważ paskudna pogoda dałem auto na warsztat. Po wymianie mam wrażenie, że pedał hamulca jest dziwnie miękki i łapie nie od samej góry, a dopiero od 1/3, ma ktoś pomysł w czym rzecz ? Skopali odpowietrzenie?
I jeszcze takie pytanie, jaka jest kolejność odpowietrzania w Carismie ? Na krzyż jak w Space Starze i Colcie?
plecho1 - 11-01-2016, 12:13
Masz jeszcze zapowietrzone hamulce. Jeśli po kilkukrotnym szybkim wciśnięciu hamulca jego działanie się poprawia to dodatkowo potwierdza zapowietrzenie.
fanatyku - 11-01-2016, 12:29
Albo nie odpowietrzali wcale albo odpowietrzniki są zapieczone i nie dało się odpowietrzyć przy ich pomocy. Niektórzy mechanicy w takiej sytuacji odpowietrzają poprzez luzowanie wężyka od płynu hamulcowego.
Btw, ja wymieniłem tarcze+klocki+zaciski z przodu, do tego bębny+szczęki+cylinderki z tyłu, odpowietrzałem układ według instrukcji prawy tył, lewy przód, lewy tył, prawy przód a i tak pedał nie łapie od samej góry. Gdzieś nawet wyczytałem, że Carisma tak ma... Ale czy to prawda?
FredPL - 11-01-2016, 13:09
Odpowietrzac odpowietrzali, wspominali, że odpowietrzniki z przodu były zapieczone ale puściły. Podjade dziś lub jutro i niech grzebią.
Edit: Aha, pozostaje pytanie co do kolejności, bo jak czytam fora S40/V40, które jest ponoć niemal identyczne pod względem technicznym to nie wiem czy jednak nie powinno być odpowietrzanie w kolejności PT, LT, PP, LP. Ma ktoś jakiś manual czy cuś ?
robertdg - 11-01-2016, 20:46
mpoplaw - 14-01-2016, 09:57
nie wiem czy pomogę ale: jakiś czas temu wymieniałem zapieczone cylinderki z tyłu (bo już lewa strona słabo hamowała), przy okazji odpowietrzania przepłukali mi cały układ świeżym płynem hamulcowym, można śmiało rzec że mam nowy płyn bo 2 razy odpowietrzali i łącznie dolali 1,5l (po 15 latach wydawało mi się że warto), na samym początku po wyjechaniu z warsztatu padał hamulca był miękki jak z waty, nawet miałem chęć jechać na trzecie odpowietrzanie pompką próżniową, ale po tygodniu wszystko zaczęło się układać, (może jakiś zawór auto odpowietrzania albo po prostu z biegiem czasu bąble powietrza same powychodziły) generalnie po miesiącu wszystko już było tak jak należy a ja uniknąłem pompy próżniowej
FredPL - 17-01-2016, 22:34
Byłem na poprawkach i chyba jest trochę lepiej. Ciągle jednak mam wrażenie, że hamulce łapały trochę wyżej. Może to po części efekt tego, że wymieniłem wszystkie gumki w tylnych zaciskach, a nie wymieniłem tarcz i klocków na tyle (+ pewnie trzeba by wreszcie klocki na przód nowe wsadzić).
rwd14b - 07-02-2016, 11:39
Mam dwie Carismy i obie łapią tak w 1/3 wysokości. Może tak już mają
|
|
|