To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Tuning - Opony do FWD

Fragu - 15-01-2016, 14:09
Temat postu: Opony do FWD
Hej.

Chciałbym poznać Waszą opinię (pewnie śa tu osoby posiadające dużą wiedzę w tym temacie) jakie opony założyć do dość mocnego auta z napędem na przód.

Auto to Colt CJ V6, masa auta to na pewno ponad 1000kg (nie ważyłem go jeszcze) oczywiście ze sporą nadwagą na przodzie (podsterowność!!) ;)

Opony 195/50/R15; mają jeździć na co dzień i być bezpieczne także w deszczu, jednocześnie przynajmniej raz w miesiącu będą wykorzystywane na torze (asfalt 100%).

Jakie opony wybrać? Jakiej marki? Może eksperymentować z rozmiarem?

:wink:

booohal - 15-01-2016, 18:20

Fragu napisał/a:
mają jeździć na co dzień i być bezpieczne także w deszczu

Raczej UHP jakieś, Briksy RE002 Adrenalin?
Semi na deszcz się nie nadaje zbytnio...
Najlepiej oczywiście zastanowić się nad dwoma kpl. Na tor nawet budżetowo jakieś SRSy, na co dzień coś z UHP.

Fragu - 17-01-2016, 19:25

booohal, a można jaśniej? Briksy? Srs, uhp? Nic mi te nazwy nie mówią, napisz coś wiecej:)
booohal - 17-01-2016, 19:38

Bridgestone Adrenalin RE002
Federal 595-RS-R (nie srs, pomerdało mi się :) )
UHP - ultra high performance - opony o podwyższonych parametrach, coś pomiędzy zwykłymi gumami, a semi slick.
Niestety w tym temacie, póki co jestem teoretykiem ale coś tam napisałem bo nikt Ci nie odpowiedział ;)
Tu masz całkiem ciekawy temat:
http://www.racingforum.pl...topic=74113&hl=
Poczytaj kilkanaście/kilkadziesiąt ostatnich stron.

Fragu - 17-01-2016, 19:49

O! I teraz lepiej. Przyznam, ze sam waham sie miedzy Federalami, a Michelin Sport Pilot 2...
booohal - 17-01-2016, 20:54

Fragu napisał/a:
Michelin Sport Pilot 2...

Jeżeli jeździsz na co dzień to Federale średnio się nadają.
Poczytaj temat, który Ci podlinkowałem. Wypowiadają się tam ludzie z kompletną wiedzą na temat.