Carisma - Techniczne - rozkręcenie skrzyni
polek - 16-01-2016, 13:51 Temat postu: rozkręcenie skrzyni Na co zwrócić uwagę przy rozkręcaniu (rozpoławianiu ) skrzyni. W jakim położeniu żeby mi się to nie rozsypało w drobny mak bo sam już tego nie złożę. Aktualnie odkręciłem wszystkie śruby, odsunęła się obudowa sprzęgła na 1 cm i koniec, dalej nie chce.
[ Dodano: 16-01-2016, 18:52 ]
No co jest? Nikt nie rozkręcał nigdy skrzyni? Czy trzeba zębatki od piątki zdjąć żeby się rozeszła skrzynia?
Piwor - 17-01-2016, 01:05
polek napisał/a: | No co jest? |
Nie umiesz sam?
polek napisał/a: | Czy trzeba zębatki od piątki zdjąć żeby się rozeszła skrzynia? |
To nie wiesz? To oczywiste...
polek napisał/a: | Aktualnie odkręciłem wszystkie śruby, odsunęła się obudowa sprzęgła na 1 cm i koniec, dalej nie chce. |
Jak to co, tego też nie wiesz? Wybierak blokuje, wymanewruj nim...
polek napisał/a: | W jakim położeniu żeby mi się to nie rozsypało w drobny mak bo sam już tego nie złożę. |
Rozsypie się wszystko, taki system blokad przesuwek. Każdy to wie...
polek - 17-01-2016, 10:29
A co Cię tak oburzyło? Forma w jakiej napisałem? Czy to że jestem niecierpliwy. Dzięki za pomoc, tylko że ta pomoc na przymus nic nie wnosi. Chciałem znać szczegóły a nie ogólniki z jakąś niepotrzebną szyderą.
robertdg - 17-01-2016, 10:33
Znajdź manuala na forum Renault do skrzyni JB3, francuzi się postarali aby rozpołowienie skrzyni wymagało nieco umiejętności i narzędzi
polek - 17-01-2016, 10:57
Dziękuję bardzo. To jest pomoc, a nie wylewanie żali.
apg2312 - 17-01-2016, 11:03
polek napisał/a: | A co Cię tak oburzyło? Forma w jakiej napisałem? Czy to że jestem niecierpliwy |
Jedno i drugie.
Jak oczekujesz natychmiastowej pomocy, to niestety musisz poczekać do poniedziałku. Potem albo ASO Renault lub Mitsubishi, albo jakiś warsztat samochodowy. Zapłacisz, i to sporo, za ekspres - na pewno natychmiast pomogą.
Tutaj nikt nie ma obowiązku rzucać wszystkiego i opisywać sposobu demontażu i rozebrania skrzyni biegów, bo Tobie akurat się śpieszy.
A że jeszcze piszesz posty w takiej formie...cóż, nie dziw się, że sporo osób zajrzy, i po prostu oleje temat.
plecho1 - 17-01-2016, 11:34
Aby rozpołowić to musisz odkręcić pod deklem od 5 biegu nakrętkę i śrubę trzymające tryby oraz zdjąć tryby z walków. Z jednym może być problem bo chyba jest wklejony na klej. Później skrzynia powinna dość łatwo się rozejść. Tryby oraz blokady zapobiegające blokowaniu się biegów najprawdopodobniej się rozpadną.
polek - 17-01-2016, 11:51
Jakoś widzę, że nie wszyscy focha walą. Nikt nie ma obowiązku - no właśnie. To po co ten ton w odpowiedzi. Plecho z tego co zauważyłem sztucznych problemów nie robi. Dzięki Plecho. Powiedz mi jeszcze: jak się rozleci to raczej na czuja tego nie poskładam?
plecho1 - 17-01-2016, 12:10
Jeśli takie rzeczy już robiłeś to powinieneś sobie poradzić bo ta skrzynia wcale bardzo skomplikowana nie jest.
Bizi78 - 17-01-2016, 12:16
Tutaj masz manual od mitsu F5MR1:
http://carisma-club.su/ft...F5MR2_F5MR3.pdf
Piwor - 17-01-2016, 12:22
polek, dostałeś wszystkie potrzebne informacje.
Rozłożyć tą skrzynie to pikuś.
polek - 17-01-2016, 18:16
Bardzo dziękuję.
|
|
|