Forum ogólne - Zmiana adresu zameldowania a wymiana dokumentów
kamilus - 18-01-2016, 17:42 Temat postu: Zmiana adresu zameldowania a wymiana dokumentów Może Ktoś z Forumowiczów miał podobna sytuację i będzie mógł pomóc.
Muszę teraz zmienić adres zameldowania, adres zamieszkania pozostanie taki sam i tu pojawia się pytanie czy oprócz nowego meldunku muszę dokonac wymiany prawa jazdy i dowodu rejestracyjnego oraz przerejestrować samochód. Czytając przepisy dochodzę do tego, że w nowym dowodzie osobistym nie ma obecnie adresu zameldowania, do czasu ważności nie muszę też wymieniać starego dowodu osobistego oraz dodatkowo w dokumencie prawa jazdy i dowodzie rejestracyjnym widnieje adres zamieszknia a nie zameldowania. Moim zdaniem nie powinienem wymieniać ani prawa jazdy ani dowodu rejetracyjnego ponieważ zmieniam miejsce zameldowania a nie miejsce zamieszkania. Jednak nie jestem tego do końca pewien, dlatego też zwracam się na forum z zapytaniem, żeby nie ściągnąć na siebie jakiś problemów za niedopełnienie obowiązków.
Z góry dziękuję za pomoc.
Tomek - 18-01-2016, 17:50
co do DR, to nie musisz wymieniać, auto możesz zarejestrować w miejscu zamieszkania, które jest inne niż adres zameldowania
oczywiście z głupotą urzędników różnie bywa i czasami nie jest prosto, ja przy którejś okazji musiałem Panią w okienku postraszyć skargą do WSA, żeby łaskawie mi auto zarejestrowała w miejscu zamieszkania (oczywiście nie od razu, bo musiała się poradzić kierownika urzędu, czy naczelnika)
co do PJ, jeśli jest napisane miejsce zamieszkania, to widzę to podobnie
|
|
|