To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - twardy pedał sprzęgła

gulagula - 19-01-2016, 21:43
Temat postu: twardy pedał sprzęgła
Co może oznaczać to, że w mojej cari jest twardy (każdy kto wsiada za kierownice to mówi) ale jak na ręcznym ruszam z drugiego lub trzeciego biegu to gaśnie. Co o tym myślicie? Sprzęgło do wymiany, czy ten typ tak ma? :)
Piwor - 19-01-2016, 22:18

Zaciera się docisk. Sprzęgło do kosza.
gulagula - 19-01-2016, 22:22

Piwor napisał/a:
Zaciera się docisk. Sprzęgło do kosza.

To chyba najlepiej komplet wymienić, nie?

remi - 19-01-2016, 23:25

Moim zdaniem jest ok. Miałm cari i to właśnie w niej miałem najtwardsze sprzęgło ze wszystkich aut jakimi kiedykolwiek jeździłem. Pamięm, że jak wchodziłem do innych samochodów to miałem takeie odczucie, że pedał nie jest z niczym podłączony. Swoją cari przelatałem 8 lat, przez ten czas sprzęgło cały czas było takie samo. Dodam, że było takie, że nawet nie było mowy o tym, żeby na czerwonym wbić sobie jedyneczkę i czekać na zielone z wciśniętym sprzęgłem. Po chwili normalnie noga zaczynała czuć się....niekomfortowo. Moim zdaniem nie powinieneś się przejmować.
plecho1 - 19-01-2016, 23:32

remi, to ewidentnie miałeś coś nie tak, poprzednio miałem GDI teraz 1.6, jeździłem też 1.9 TDI i we wszystkich przypadkach sprzęgło chodziło bardzo lekko. To najprawdopodobniej wina docisku jak już wcześniej napisał Piwor.
teedy600 - 20-01-2016, 01:43

Ale też warto zmienić płyn (dot 4/5) w układzie wysprzęglania na świeży , może przymarza przy minusowych temperaturach jak u mnie
Pozdro

plecho1 - 20-01-2016, 06:25

Autor nie napisał, że dzieje się to tylko przy ujemnych temperaturach ale jeśli tak to jak najbardziej może to być przyczyną.
remi - 20-01-2016, 11:49

Ja nie twierdzę, że jest wszystko ok, ale mówię żeby się tym nie przejmować. Ja przejechałem tak jakieś 150 tys km i nigdy do sprzęgła nie zaglądałem. Jeśli oczywiście byłyby jakieś inne problemy, to wtedy coś bym szukał, ale jeśli jest tylko twardy pedał, to moim zdaniem nie ma co z tego robić problemów. Faktycznie nie wiem jaki jest pedał w tym przypadku, no ja o oparcie nie potrzebowałem się zapierać żeby zmienić bieg :-)
gulagula - 20-01-2016, 23:13

Temperatura nie ma znaczenia w twardości.
plecho1 - 21-01-2016, 08:09

Więc to najprawdopodobniej coś z dociskiem. Raczej pompa i wysprzęglik powinny być ok jeśli po wciśnięciu sprzęgła sprzęgło cofa się normalnie i się nie ślizga. Jeszcze może być problem z przewodem elastycznym przy wysprzęgliku, jak czasem podobnie dzieje się w układach hamulcowych czyli przewód elastyczny rozwarstwia się wewnątrz tworząc coś w rodzaju zaworka zwrotnego utrudniającego przepływ płynu w jednym kierunku.
gulagula - 21-01-2016, 17:35

Czy powinny być jeszcze jakieś objawy padniętego docisku czy tylko twardy pedał? Co się będzie działo jak tego nie wymienię? Pytam bardziej z ciekawości nie ze skąpstwa. :D

[ Dodano: 26-01-2016, 23:41 ]
up

plecho1 - 27-01-2016, 06:30

Objawy mogą zależeć od tego co dokładnie w takim docisku się uszkodziło. W Twoim przypadku nie mam 100% pewności że to docisk bo pierwszy raz z takim problemem się spotkałem ale znając zasadę działania tego rodzaju układu sprzęgła raczej nic więcej nie może powodować takiego problemu bo jeśli był by jakiś problem z pompą czy z siłownikiem przy skrzyni (zacierały by się) to też sprzęgło mogło by się nie cofać i tarcza by się ślizgała a tu raczej nie ma takiego problemu więc problem stanowić może ostatni element który może z jakiegoś powodu stawiać taki opór choć też patrząc na jego konstrukcję jest to dość dziwne. Jeśli miałeś tak zawsze, to może jeszcze ktoś założył jakiś inny mocniejszy docisk.
gulagula - 27-01-2016, 13:55

od czasu kiedy kupiłem (ok 1,5 roku) jest tak samo. Nie mam informacji jakie sprzęgło i kiedy było zakładane. :(
Piwor - 01-02-2016, 21:24

gulagula napisał/a:
o chyba najlepiej komplet wymienić, nie?

Tak. Valeo to loteria - czasami działa poprawnie.